Menu
Andreas Nygaard vant herrklassen og Astrid Øyre Slind vant dameklassen. Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Nygaard vant Vasaloppet etter spurtdrama – takket Johaugs bror for avgjørende hjelp

Andreas Nygaard tok Norges tiende strake seier i Vasaloppet søndag. Etterpå takket han Karstein Johaug og andre lagkompiser for svært viktige bidrag.

Av NTB | 06.03.2022 12:03:29

Sport: Kampen om seieren ble avgjort på oppløpet. Flere titalls løpere hang med tetgruppen helt inn i det siste, men på de siste meterne kunne ingen gjøre noe med spurtsterke Nygaard. Han kopierte dermed seieren fra 2018.

Svenske Emil Persson fulgte nærmest.

– Jeg er så vanvittig fornøyd. Jeg visste jeg var i enormt bra form, men det er ikke alltid det er nok til å oppfylle drømmene sine. I dag hadde jeg fantastiske ski og fantastiske lagkamerater også, sa Nygaard til NRK.

– Plutselig kom Emil på høyresiden, og da ble det litt klabb og babb. Heldigvis holdt utstyret, og jeg kjente at jeg hadde en del krefter igjen. Da har jeg en god spurt. Fantastisk artig, sa vinneren.

Nygaard fikk også meget god hjelp av lagkameratene i Team Ragde Charge. Inn i avslutningen gjorde blant andre Karstein Johaug manns jobb.

– Karstein er ufattelig sterk. Jeg tror ikke det er mange heltidsansatte som er like sterke som han. Han var snill og slapp meg inn foran da jeg var litt stresset. Tusen takk til Karstein, sa Nygaard.

Joar Thele fikk også ros for å ha gitt vinneren staven sin etter et stavbrekk underveis. Superveteranen Anders Aukland hang også med teten helt inn.

Underveis ble det gått fort i strålende vintervær.

Etter få meter gikk flere hundre løpere i bakken og skapte fullt kaos. Det førte til både stavbrekk og brukket ski for flere store profiler. Blant dem som ble rammet av problemene var den svenske kvinneprofilen Ida Palmgren. Hun brakk en ski.

– Det er klart, det er nesten ikke mulig å få en dårligere start. Dette har påvirket noen av løpets favoritter, sa SVTs ekspert Anders Blomquist.

15.800 løpere var til start. Det er hundre år siden Vasaloppet ble arrangert for første gang.

I den siste svingen inn på det lange oppløpet i Mora ble det nesten krasj mellom Nygaard og Persson. De to unngikk imidlertid stavbrekk og andre problemer.

Starten på rennet ble samtidig kaotisk med massefall i startområdet. Flere toppløpere måtte bryte umiddelbart.

(©NTB)