Menu
Fødeavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Nyfødte bør være hos mor – selv om mor er koronasmittet

Nyfødte babyer uten symptomer bør være hos moren sin etter fødsel, selv om hun er smittet med koronavirus, ifølge nye retningslinjer.

Av NTB | 27.03.2020 13:02:33

Sosiale forhold: Det er bare et spørsmål om tid før den første koronasmittede kvinnen føder i Norge, mener Folkehelseinstituttet og det nyfødtmedisinske fagmiljøet.

De har derfor sammen utarbeidet en veileder for håndteringen av nyfødte i slike situasjoner og anbefaler at mor og barn bør isoleres sammen.

Anbefalingene oppsummeres i en artikkel hos Den norske legeforening.

Det vises til små studier fra Kina hvor det ikke er påvist smitte fra mor til barn og hvor koronasmitte heller ikke var assosiert med alvorlig sykdom hos nyfødte.

I USA ble det i mars publisert anbefalinger om å vurdere å holde smittede mødre atskilt fra sine nyfødte barn i to til tre uker, noe som også ble gjengitt i skandinaviske publikasjoner.

Dette anbefales altså ikke i den nye vurderingen. Å rutinemessig skille nyfødte barn fra moren vil oppleves belastende og innvirke negativt for blant annet tilknytning og amming, slås det fast.

– Læringskurven omkring covid-19-sykdom har vært bratt de siste ukene, men heldigvis ser det fortsatt ut som om nyfødte barn ikke er den mest sårbare populasjonen, skriver Astri Lang og de andre forfatterne av veilederen.

(©NTB)

Flere nyheter: