reklame
Menu
Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj ble forgiftet med nervegift under et besøk i Sibir i august. Foto: AP / NTB scanpix

Nye tester bekrefter at Navalnyj ble forgiftet med novitsjok

Prøver analysert ved laboratorier i Frankrike og Sverige bekrefter at den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

Av NTB | 14.09.2020 10:38:11

Medisin og helse: Et militært tysk laboratorium konkluderte tidlig med at Navalnyj var forgiftet med den militære nervegiften fra sovjettiden.

Den tyske regjeringens talsmann Steffen Seibert opplyste mandag at dette bekreftes av tester som er analysert i Frankrike og Sverige.

Etter internasjonalt press ble han fløyet til Charité-sykehuset i Berlin, der han har vært innlagt siden.

Sykehuset opplyser mandag at tilstanden til Navalnyj er blitt bedre, og at han nå kan være oppe av senga i korte perioder.

– Uavhengig av OPCWs undersøkelser har tre laboratorier hver på sin kant bekreftet at det beviselig var en nervegift fra novitsjok-gruppen som forårsaket forgiftningen av Navalnyj, sier Seibert.

Tysklands statsminister Angela Merkel, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og andre vestlige ledere har krevd at russiske myndigheter «forklarer seg» i saken.

Også Frankrikes president Emmanuel Macron ba mandag sin russiske motpart Vladimir Putin kaste lys over drapsforsøket på opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

– Det er helt avgjørende at det straks blir kastet lys over omstendighetene bak dette drapsforsøket og hvem som sto bak, lød Macrons budskap.

Etter mandagens prøvesvar, kom også meldingen om at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avlyser en planlagt tur til Berlin tirsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Vi konsulterer nå våre europeiske partnere for å finne ut hva vi skal gjøre videre, sier Seibert.

Navalnyj ble holdt i kunstig koma i én uke på sykehuset i Berlin, men legene opplyste i forrige uke at tilstanden var bedre og at han nå kommuniserer med omverdenen.

Det er uklart om han er påført varige skader som følge av forgiftningen.

Navalnyj ble alvorlig syk under et besøk i Sibir 20. august. Han ble først innlagt på et sykehus i Omsk, men legene der var ikke i stand til å fastslå hva som feilet ham.

Ifølge Seibert har Tyskland sendt prøver til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som også skal gjennomføre tester.

Ledelsen i Kreml nekter all kjennskap til forgiftningen av den kjente opposisjonspolitikeren og har etterlyst beviser for at det ble benyttet novitsjok.

(©NTB)

Flere nyheter: