Menu
Helse- og omsorgsminister Bent Høie under den daglige pressekonferansen om håndteringen av koronasituasjonen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Nye råd til nordmenn i risikogrupper: 1,6 millioner i faresonen

Én av tre nordmenn har forhøyet risiko for alvorlig sykdom og død hvis de smittes av koronaviruset. Nå kommer helsemyndighetene med nye råd for å unngå smitte.

Av NTB | 26.03.2020 17:32:38

Medisin og helse: De nye rådene er utarbeidet av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet og er ment som en hjelp både til de som er i risiko selv, og til deres pårørende.

De som tilhører risikogruppene, er eldre over 65 år, og især de over 80 år, personer med hjerte- og karsykdom, kronisk lungesykdom, nedsatt immunforsvar, diabetes og kreft.

Røyking og fedme kan også gi økt risiko.

Helsemyndighetene oppfordrer blant annet til å kutte ned på de fysiske besøkene og heller ringe.

Han påpeker at mange personer i risikogruppen tror det vil gå bra, men understreker at det viktig å være forsiktig.

– Vi oppfordrer ikke til total isolasjon, men gir tydelige råd om hvordan de kan ferdes i samfunnet på måter som gir liten risiko, sier Høie.

– Totalt dreier det seg om cirka 1,6 millioner mennesker, sa fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad da de nye rådene ble lagt fram torsdag.

– Du må ikke besøke noen i risikogruppa om du er forkjølet, har feber eller er tungpustet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

(©NTB)

Flere nyheter: