Menu
Leningrad-stasjonen i Moskva desinfiseres mens koronasmitten øker i Russland. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko Jr / AP / NTB

Nye koronatiltak i Moskva

Som følge av akselererende koronasmitte innfører Moskvas ordfører nye tiltak mot viruset for første gang siden sommeren.

Av NTB | 19.10.2021 16:52:38

Medisin og helse: Blant tiltakene som ordfører Sergej Sobjanin innfører, er at alle uvaksinerte over 60 år må arbeide hjemmefra fram til februar, at bedrifter må la minst en tredel av de ansatte jobbe hjemme, og et utvidet krav om vaksinering for ansatte i servicesektoren.

Myndighetene har vært motvillig til å innføre nye koronatiltak, men Sobjanin innfører kravene etter at det tirsdag ble meldt om ny dagsrekord i antall dødsfall fra koronaviruset.

De nye tiltakene gjelder i Moskva fra mandag og fram til 25. februar neste år.

Totalt er tallet offisielt kommet opp i 225.325, det høyeste i Europa, selv om eksperter sier at overdødeligheten i landet tyder på at det virkelige tallet er over 400.000.

Det ble også registrert 33.740 nye smittede tirsdag.

Myndighetene har hittil utelukket en ny, omfattende nedstengning som den i fjor som rammet økonomien og oppslutningen om president Vladimir Putin.

Selv om stadig flere blir syke og dør, fortsetter livet som normalt i Moskva, med restauranter og kinoer fulle av folk, nattklubber og karaokebarer som syder, og reisende som fullstendig gir blaffen i påbud om munnbind.

Men tidligere tirsdag foreslo visestatsminister Tatjana Golikova en hjemmeuke fra 30. oktober i hele landet for å bremse den kraftige smittebølgen.

Så langt er bare 45 millioner russere, eller 32 prosent av befolkningen på 146 millioner, fullvaksinert.

Russland skrøt av å være det første landet i verden som kunne tilby en vaksine mot koronaviruset. Men fordi Sputnik V-vaksinen var testet på svært få mennesker, er skepsisen til den stor.

Forslag om å åpne for utenlandske vaksiner ble tirsdag avvist av Putins talsmann Dmitrij Peskov, som mener at skepsisen gjelder alle vaksiner, og at det ville avhenge av om de russiske vaksinene først blir godkjent i vestlige land.

Men for å promotere de russiske vaksinene har russiske myndigheter jevnlig snakket nedsettende om vaksiner som Pfizer og AstraZeneca.

Doktor Georgij Arbolisjvili trenger ikke å lese myndighetenes statistikk for å forstå alvoret. Han trenger bare å se seg rundt i sin overfylte intensivavdeling på Moskvas Sykehus nummer 52.

– Flertallet av de alvorlig syke pasientene på intensivavdelingen er uvaksinert. Dette kunne lett vært unngått hvis folk var vaksinert, sier han.

Han sier at tallene er direkte tilknyttet vaksinering og viser til at land med en høy andel vaksinerte ikke har så høye dødstall.

Doktor Natavan Ibragimova sier at pasienter som er vaksinert, ikke har alvorlige symptomer, mens de uvaksinerte kan angre.

Helsemyndighetene meldte tirsdag om 1.015 nye dødsfall siste døgn, og dermed har dødstallet økt nesten hver eneste dag de siste ukene.

Treg vaksinering av en vaksineskeptisk befolkning, slapp holdning til tiltakene som er innført, og myndighetenes motvilje mot nedstengninger ligger bak smitteøkningen.

Den akselererende smittebølgen er en stadig verre belastning på det russiske helsevesenet.

(©NTB)

Flere nyheter: