Menu
Iran innledet sent søndag nye angrep mot kurdiske opposisjonsgrupper med base i nabolandet irakiske Kurdistan. Det skjer en uke etter lignende angrep på fraksjonene Teheran anklager for å ha oppildnet protestene som ryster landet. I to måneder har høylytte protester utløst av dødsfallet til den kurdisk-iranske kvinnen Mahsa Amini (22) gitt gjenlyd i Iran og utenfor landets grenser. Her fra en demonstrasjon i Sulaimaniyah i Irak i september. Foto: Hawre Khalid / Metrography / AP / NTB

Nye iranske angrep mot kurdiske eksilgrupper i Irak

Iran har igjen angrepet kurdiske opposisjonsgrupper med base i irakiske Kurdistan. Minst én person er drept, ifølge et kurdisk parti.

Av NTB | 21.11.2022 08:36:54

Religion og livssyn: Iran skal ha brukt både bakke til bakke-raketter og droner da landets styrker gikk til angrep på iransk-kurdiske baser i nabolandet sent søndag kveld.

Angrepene skal også ha rammet flyktningleirene Koya og Jejnikan, samt et sykehus i Koya, opplyser Iranske Kurdistans demokratiske parti (PDKI). Leirene ligger i nærheten av Arbil, som er hovedstad i irakisk Kurdistan.

Minst én kurdisk peshmerga-kriger er drept i angrepene, ifølge partiet

Nettsiden til den iranske Revolusjonsgarden har bekreftet at de igjen angriper det de kaller «separatist- og terroristgrupper» i kurdiskstyrte Nord-Irak.

Også den iransk-kurdiske nasjonalistgruppen Komala har meldt at basene dere i Nord-Irak er angrepet.

Angrepene settes i sammenheng med protestene i Iran, som har vært ekstra kraftige i de kurdiskbefolkede områdene. Iran anklager eksilgruppene for å ha oppildnet til protestene som brøt ut etter at kurdiskiranske Mahsa Amini (22) døde i moralpolitiets varetekt.

Iran har med jevne mellomrom angrepet de iransk-kurdiske basene i nabolandet. Så sent som i forrige uke truet en iransk militærtopp med å invadere Nord-Irak med bakkestyrker hvis ikke den irakiske regjeringshæren øker vaktholdet langs grensen mellom Nord-Irak og Iran.

– Slike vilkårlige og ulovlige angrep utgjør en fare for sivile, de bryter med irakisk suverenitet og truer den hardt tilkjempede sikkerheten og stabiliteten i Irak og Midtøsten, sier Michael Kurilla, lederen for den amerikanske sentralkommandoen.

I to måneder har høylytte protester gitt gjenlyd i Iran og utenfor landets grenser.

– Disse vilkårlige angrepene skjer på et tidspunkt da terrorregimet i Iran ikke er i stand til å stoppe de pågående demonstrasjonene i (iransk) Kurdistan, uttalte PDKI, det eldste kurdiske partiet i Iran.

Det sosialistiske partiet har i flere tiår kjempet for kurdisk selvstyre, og har helt siden den islamske revolusjonen i Iran i 1979 ligget i en lavintensiv konflikt med prestestyret. Mange av medlemmene lever i eksil i irakiske Kurdistan, som er det eneste stedet i regionen der kurderne har oppnådd selvstyre som er anerkjent av landets myndigheter.

Det er kun en uke siden det sjiamuslimske prestestyret i Teheran gjennomførte forrige runde med angrep mot de kurdiske eksilgruppene.

USA fordømmer de iranske angrepene.

(©NTB)

Flere nyheter: