Menu
FNs spesialutsending til Syria, den norske diplomaten Geir O. Pedersen (t.v.) leder denne uka en ny runde med fredssamtaler. Her er han i samtale med EUs utenrikssjef Josep Borrell under et givermøte tidligere i måneden. Foto: AP / NTB

Nye fredssamtaler om Syria

FNs spesialutsending til Syria, den norske diplomaten Geir O. Pedersen, gjør denne uka et nytt forsøk på å få i stand en fredsavtale i det krigsherjede landet.

Av NTB | 31.05.2022 08:01:01

Krig og konflikter: Representanter for president Bashar al-Assads regime og opposisjonen har hatt sju forhandlingsrunder tidligere, og innledet mandag en åttende møterunde som ventes å pågå hele uka.

Partene er ifølge Pedersen enige om at grunnlovsreformer, styrking av statlige institusjoner og gransking av menneskerettsbrudd skal være blant temaene for samtalene.

Forsøkene på å få i stand en fredsavtale har så langt gitt få resultater. Konflikten begynte med fredelige demonstrasjoner mot regimet i mars 2011, men opposisjonen grep etter hvert til våpen og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.

En rekke ulike opprørsgrupper, mange av dem med støtte fra andre land i regionen og Vesten, har siden kjempet mot regimet og til dels også mot hverandre.

Assad-regimet har med russisk kontroll gjenerobret store deler av landet fra opprørere, men krigen fortsetter og både USA og Tyrkia har fortsatt styrker i landet.

Pedersen konstaterte tidligere i måneden at krigen i Ukraina ytterligere har forverret situasjonen og vanskeliggjort en fredsløsning, både som følge av økte priser på drivstoff og mat, og fordi Russland er en betydelig aktør på Assad-regimets side.

(©NTB)

Flere nyheter: