reklame for Utvik Autoservice
Menu
En mann står ved et krater i nærheten av en skole i Stepanakert etter at våpenhvilen trådte i kraft lørdag. Foto: AP / NTB

Nye eksplosjoner i Nagorno-Karabakh tross våpenhvile

Det meldes om flere kraftige eksplosjoner i regionshovedstaden i Nagorno-Karabakh, under tolv timer etter våpenhvilen som er ment å stanse de harde kampene.

Av NTB | 10.10.2020 22:38:18

Krig og konflikter: Sju kraftige eksplosjoner rystet byen Stepanakert rundt klokka 23.30 lørdag, rapporterer nyhetsbyrået AFP. Flyalarmen gikk for å advare innbyggerne om at de måtte søke tilflukt i kjellere og andre trygge tilfluktsrom.

Armenia og Aserbajdsjan ble enige om en våpenhvile etter elleve timer med samtaler i Moskva. Den trådte i kraft klokka 12 lørdag, og siden har armenere og aserbajdsjanere anklaget hverandre for våpenhvilebrudd.

Aserbajdsjanske styrker anklages for å ha satt i gang et bombeangrep allerede fem minutter etter at våpenhvilen trådte i kraft. Fra motsatt hold anklages armenske styrker for å ha angrepet byene Terter og Agdam med granatild kort tid etter.

– Armenia har åpenbart brutt avtalen, melder det aserbajdsjanske forsvarsdepartementet.

Da mørket hadde senket seg gikk imidlertid flyalarmen på nytt. Det er ikke kommet meldinger om døde eller sårede i eksplosjonene som rammet byen like før midnatt.

Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men er i praksis en selvstyrt republikk med en armensk befolkning der separatistene har stor armensk støtte.

– Vi vil ikke ha en våpenhvile, de burde forlate vårt land og la vårt folk leve et normalt liv. Vi har ikke noe å gjøre med dem, og de burde holde seg unna oss, sier 71-åringen Zemfira Mammadova om aserbajdsjanerne.

– Jeg bodde i nesten 20 år i Aserbajdsjan. De folka hater oss. Vi tror ikke på en våpenhvile, de vil bare kjøpe seg tid, sier 64-åringen Vladimir Barseghyan.

Avtalen virket likevel å ha lagt en demper på kampene på ettermiddagen. Mange av Stepanakerts innbyggere våget seg senere ut av husene sine etter nesten to uker med krigshandlinger.

Flere personer AFP snakket med i Stepanakerts gater lørdag kveld gjorde det klart at de ikke ønsker en våpenhvile.

(©NTB)

Flere nyheter: