Menu
Næringsminister Iselin Nybø (V) vil innføre flere unntak fra innreisebestemmelsene for utenlandsk arbeidskraft. Foto: Torstein Bøe / NTB

Nybø utvider innreisemulighetene for utenlandsk arbeidskraft

Både bedriftsledere, forskere, idrettsutøvere og skuespillere skal nå få innreise til Norge etter at næringsminister Iselin Nybø (V) vil gi flere unntak.

Av NTB | 13.04.2021 13:34:15

Politikk: – De som har et strengt nødvendig behov for personer for å holde virksomheten i gang, kan nå søke om å få inn arbeidskraft, sier hun til NRK.

Ordningen endres til å inkludere personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller bedrifter. Den gjøres bransjenøytral og kan dermed gjelde for både bedriftsledere, forskere, profesjonelle idrettsutøvere, skuespillere og personell med spesialisert kompetanse innenfor servicenæringene.

Det stilles krav til at arbeidstakeren har spesialisert kompetanse, og at denne ikke er tilgjengelig i det norske arbeidsmarkedet. Unntaksbestemmelsen og utvidelsen er ment å være snever, og vil tolkes strengt.

Arbeidstakere som får unntak fra innreiserestriksjonene må fortsatt testes og overholde de strenge karantenebestemmelsene og smittevernreglene.

Hovedorganisasjonen Virke er fornøyd med endringen.

– Dette er noe Virke har arbeidet lenge med å få på plass. Å få ned importsmitten har vært viktig, men vi mener regjeringen la til grunn en for snever tolkning ved en ensidig fokus på teknisk personell og infrastruktur, på bekostning av skuespillere, ledere og spesialister i handels- og tjenestenæringen, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke i en kommentar til NTB.

Endringene vil gjelde fra 14. april og er blant dem regjeringen vil legge fram på pressekonferansen senere tirsdag.

– Vi håper at denne åpningen kan tilrettelegge for at man i flere bransjer kan unngå stans i virksomhet og pågående prosjekter, samtidig som åpningen er snever nok til å fortsatt ivareta målet om å holde smittetrykket i samfunnet på et lavt nivå, sier Nybø i en pressemelding.

– Jeg er glad for at vi nå utvider denne unntaksordningen slik at flere strengt nødvendige personer kan komme til Norge. Det vil gjelde blant annet skuespillere og musikere eller profesjonelle idrettsutøvere, understreker kulturminister Abid Raja (V).

(©NTB)

Flere nyheter: