Menu
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) deltar på et møte med flybransjen onsdag ettermiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nybø: SAS og Norwegian får samarbeide

For å sikre at vi får varer og personer dit de skal, får SAS og Norwegian nå lov til å samarbeide, ifølge næringsminister Iselin Nybø (V).

Av NTB | 18.03.2020 13:17:11

Fritid: Regjeringen gir transportbransjen midlertidig unntak fra konkurranselovens forbud mot å samarbeide, som følge av koronaepidemien, opplyser Næringsdepartementet til NTB onsdag.

Det var nettstedet E24 som først omtalte saken.

Det betyr blant annet at SAS og Norwegian nå kan samarbeide om rutetilbudet. Unntaket gjør det mulig å opprettholde særlig person- og godstransporten i Norge, for å sikre innbyggerne tilgang til nødvendige varer og tjenester, heter det.

Unntaket må ikke gå lenger enn det som er nødvendig, og må være slik at det i størst mulig grad sikrer effektiv ressursbruk og hensynet til forbrukernes interesser. Konkurransetilsynet må varsles dersom unntaket brukes. Forskriften skal i første omgang gjelde i tre måneder og trer i kraft med en gang.

Flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe, samt arbeidstakerorganisasjonen Parat, møter onsdag Statsministerens kontor og flere statsråder.

– I møtet er ledelsen i Norwegian invitert med. Det samme er hovedtillitsvalgt for pilotene, Alf W. Hansen, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen.

– Vi må finne en løsning for hele Luftfarts-Norge, noe som selvfølgelig inkluderer SAS og Widerøe på lik linje med Norwegian, legger hun til.

Flybransjen er hardt rammet av de økonomiske ringvirkningene av tiltakene som er satt i verk for å begrense spredningen av det smittsomme koronaviruset. Tusener av ansatte i de tre flyselskapene er allerede permittert.

Nettstedet borsen.no omtalte saken først.

– Transportbransjen er blant dem som leverer samfunnskritiske tjenester, og de får derfor unntak fra konkurranseloven de neste tre månedene. Det gjør vi for å sikre transporten i lufta, på land og til sjøs på en mest mulig forsvarlig måte under epidemien, sier Nybø.

Klokken 13 onsdag møter arbeidstakerorganisasjonen Parat samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) og Nybø. De stiller med representanter fra embetsverket, ifølge en pressemelding fra Parat.

(©NTB)

Flere nyheter: