Menu
Næringsminister Iselin Nybø er kritisk til bonusene som er utbetalt til Norwegian-toppene Geir Karlsen (t.v.) og Jacob Schram. Her er de tre i forbindelse med et møte i fjor høst. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nybø reagerer på millionbonuser til Norwegian-sjefer: – Viser dårlig skjønn

Tidligere Norwegian-topp Jacob Schram, og nåværende topp Geir Karlsen, fikk fredag utbetalt millionbonuser. – Viser dårlig skjønn, sier næringsminister Nybø.

Av NTB | 25.06.2021 14:08:56

Økonomi og næringsliv: – Første del av bonusene ble utbetalt 25. juni 2021, og den øvrige delen vil ventelig bli utbetalt i juli 2021, alt etter utløpet av låneavtalen hvor disse forholdene var regulert, skriver Norwegians styreleder Svein Harald Øygard i en sms til NTB.

Tidligere denne uken skrev E24 at det forrige styret i mai besluttet å gi bonuser til Norwegians nå avgåtte konsernsjef Jacob Schram, og den nye konsernsjefen Geir Karlsen, som tidligere var finansdirektør.

Næringsminister Iselin Nybø reagerer på at Norwegian, som har måttet få kriselån fra staten for å overleve, nå utbetaler millionbonuser til topplederne.

– Det viser dårlig skjønn å betale ut store bonuser i situasjonen Norwegian har vært i, og det er klart at jeg undrer meg over vurderingen til det forrige styret, sier næringsministeren i en epost til NTB.

Kriserammede Norwegian har den siste tiden vært under rekonstruksjon. Øygard viser til at det var en betingelse for bonusene.

– Uten en gjennomført rekonstruksjon, som inkluderte innhenting av privat kapital, ville ingen bonus ha blitt utbetalt. Alt dette var først klart nå, skriver han.

– For dem som ønsket kontantbetaling var/er utbetalingen etter rekonstruksjonen, det vil si dels 25. juni 2021 og dels i juli. Det ble òg gitt en mulighet til å legge pengene inn til å kjøpe aksjer i kapitalinnhentingen som ble gjennomført 26. mai, skriver Øygard.

Torsdag denne uken sendte næringsministeren via Næringsdepartementets juridiske rådgiver, advokatfirmaet Wiersholm, et brev til Norwegians styre der hun krevde å få svar rundt bonusene.

– Gjennom vår juridiske rådgiver har vi bedt selskapet redegjøre for beslutningene knyttet til bonusene og omfanget av disse, sier Nybø.

– Brevet vil bli besvart så snart som mulig, skriver han.

– En nærmere redegjørelse vil bli gitt i vårt svar på brevet fra Næringsdepartementets rådgiver, skriver han.

Bonusene er på 11 millioner kroner til hver av de to. I tillegg fikk de andre konserndirektørene i selskapet 8 millioner kroner i bonus – i alt 30 millioner kroner. Bonusene kommer i tillegg til øvrige bonuser og ble besluttet av det forrige styret, som ble erstattet 4. juni.

Næringsminister Iselin Nybø (V) nedla i fjor forbud mot bonusutbetalinger i Norwegian for at regjeringen skulle innvilge selskapet, som da hadde store økonomiske problemer, et statsgarantert lån. Denne fristen utløp ifølge regjeringen 26. mai i år.

Styreleder Øygard bekrefter at de har mottatt brevet.

(©NTB)

Flere nyheter: