Menu
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Ny virusvariant funnet i Danmark

I Danmark er det oppdaget to tilfeller av en ny koronavirusvariant som er mindre følsom for antistoffer. Det kan bety at vaksinen blir mindre effektiv og at du kan bli smittet igjen.

Av NTB | 03.04.2021 18:33:28

Medisin og helse: Det opplyser helseminister Magnus Heunicke.

Varianten er i utgangspunktet lik den britiske varianten B117, men den har også mutasjonen E484K, som opptrer i den sørafrikanske virusvarianten og den brasilianske varianten.

Mutasjonen gjør at disse muterte virusene er mindre følsomme for antistoffer.

Nedsatt følsomhet overfor antistoffer betyr ikke nødvendigvis at vaksinene ikke har noen effekt. Men det kan bety at de har nedsatt effektivitet overfor denne virusvarianten.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) har B117-virus med E484K-mutasjonen tidligere bare blitt oppdaget i Storbritannia og Nederland.

Fakta fra NHI

Kroppens immunforsvar har ulike metoder til å beskytte seg mot infeksjoner. En av disse er å danne antistoffer eller immunglobuliner.

Antistoffer er en type proteiner som binder seg til overflaten på inntrengende mikroorganismer. Antistoffene lager på denne måten et merke på den angripende organismen, noe som gjør det lett for andre av kroppens forsvarssystemer å finne inntrengeren og eliminere den.

(©NTB)

Flere nyheter: