Menu
Ny vinterstorm ventes i Sør-Norge. Full storm i Trondheim tidligere i år da uværet Gyda herjet. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Ny vinterstorm ventes i Sør-Norge

Meteorologene varsler vinterstorm i Sør-Norge lørdag kveld og natt til søndag. Alle oppfordres til å feste løse gjenstander og vurdere om man kan la bilen stå.

Av NTB | 28.01.2022 13:21:55

økonomi og næringsliv: – Det er snakk om full storm med vindkast på over 30 meter i sekundet, sier statsmeteorolog Unni Nilssen til NTB.

Hun opplyser at de kraftigste vindkastene kommer på lørdag ettermiddag, og Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel.

Vinden vil forekomme på store deler av sørøstlandet og langs kysten i vest.

– Vi har varslet at nedbøren kommer først, og så blir det byger i form av sludd, sier Nilssen.

Det vil føre det vanskelige forhold – både langs kysten og på fjellet, legger hun til.

Fra lørdag ettermiddag til søndag ettermiddag ventes det periodevis svært kraftige vindkast østafjells. Det meldes om vindkast på 23–30 meter i sekundet.

Konsekvensen kan være at gjenstander kan bli tatt av vinden og økt fare for skade på bygninger og infrastruktur. Strømforsyningene og veier kan bli påvirket dersom trær kommer i kontakt med strømnettet eller faller i veibanen.

Meteorologisk institutt oppfordrer alle som kan bli rammet, til å feste løse gjenstander, vurdere hvorvidt det er nødvendig med reiser som involverer kjøring, og å sjekke veimeldinger på 175.no.

Vinterstormen er det samme kraftige været som er varslet i Danmark og Sverige. Danskene har valgt å døpe været til Malik.

Nilssen sier at i Norge har man ikke for vane å navngi været før det når rødt farevarsel.

Meteorologene oppfordrer alle til å følge med på Yr for oppdaterte varsler.

– Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. På forhånd vurder tiltak for å begrense skade, skriver de på varsom.no.

(©NTB)

Flere nyheter: