Menu
Ny vinterstorm ventes i Sør-Norge. Full storm i Trondheim tidligere i år da uværet Gyda herjet. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Ny storm – advarer mot vanskelige kjøreforhold

Meteorologene varsler vinterstorm i Sør-Norge lørdag kveld og natt til søndag. Alle oppfordres til å feste løse gjenstander og vurdere om man kan la bilen stå.

Av NTB | 28.01.2022 15:20:59

økonomi og næringsliv: I Rogaland og Hordaland kan det komme 50 til 70 mm regn på 12 timer.

– Det er snakk om full storm med vindkast på over 30 meter i sekundet, sier statsmeteorolog Unni Nilssen til NTB.

Hun opplyser at de kraftigste vindkastene kommer på lørdag ettermiddag, og Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for Agder, Telemark og Buskerud og Akershus, Oppland og Hedmark.

– Vi har varslet at nedbøren kommer først, og så blir det byger i form av sludd, sier Nilssen.

Det vil føre til vanskelige kjøreforhold – både langs kysten og på fjellet, legger hun til.

– Vi ber trafikantene følge ekstra nøye med på værmeldingene og på trafikkmeldinger fra Statens vegvesen, sier avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap Nils Karbø i Statens vegvesen.

Vegvesenet har iverksatt ekstra overvåking og beredskap, og de koordinerer tett med andre beredskapsmyndigheter, opplyser Karbø.

Fra lørdag ettermiddag til søndag ettermiddag ventes det periodevis svært kraftige vindkast østafjells. Det meldes om vindkast på 23–30 meter i sekundet.

Konsekvensen kan være at gjenstander kan bli tatt av vinden og økt fare for skade på bygninger og infrastruktur. Strømforsyningene og veier kan bli påvirket dersom trær kommer i kontakt med strømnettet eller faller i veibanen.

Meteorologisk institutt oppfordrer alle som kan bli rammet, til å feste løse gjenstander, vurdere hvorvidt det er nødvendig med reiser som involverer kjøring, og å sjekke veimeldinger på 175.no.

Vinterstormen er det samme kraftige været som er varslet i Danmark og Sverige. Danskene har valgt å døpe været Malik.

Nilssen sier at i Norge har man ikke for vane å navngi været før det når rødt farevarsel.

Statens vegvesen advarer nå om svært vanskelige kjøreforhold, redusert framkommelighet og i verste fall stengte veier og fjelloverganger i Sør-Norge fra lørdag ettermiddag.

Meteorologene oppfordrer alle til å følge med på Yr for oppdaterte varsler.

– Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. På forhånd vurder tiltak for å begrense skade, skriver de på varsom.no.

(©NTB)

Flere nyheter: