Menu
Folketeateret har plass til over 1.400 publikummere, men i dag får de bare lov til å slippe inn 200. Foto: Ørn Borgen / NTB

Ny undersøkelse viser nesten null smitte på kulturarrangementer

Siden mars i fjor har det nesten ikke vært sporet koronasmitte på store scener i Norge, viser en ny undersøkelse. Kulturlivet krever at det åpnes mer.

Av NTB | 14.01.2022 19:52:13

Kultur og underholdning: Scenekvelder ved Folketeateret har hentet smittetall fra 13 store scener fra mars 2020, da pandemien brøt ut i Norge, viser undersøkelsen som NTB har fått tilgang til.

Nesten 900.000 publikummere deltok på i alt 3.163 arrangementer på blant annet Folketeateret i Oslo, Olavshallen i Trondheim og Grieghallen i Bergen.

I denne perioden ble det avdekket tilfeller av koronasmitte bare 39 ganger.

Videre er det ifølge undersøkelsen avdekket null tilfeller av videresmitte.

Regjeringen hevet torsdag publikumsgrensen fra 50 til 200 personer. Men det er langt fra nok, mener Atle Halstensen i Scenekvelder.

– Vi holdes tilbake basert på antakelser om smitterisiko, sier han til Aftenposten.

Halstensen mener undersøkelsen viser at dagens grense ikke er forholdsmessig og krever at antallsgrensen må tilpasses størrelsen på lokalene.

Dette er regjeringen allerede i gang med å se på, opplyste kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på regjeringens pressekonferanse torsdag.

– Vi håper dette er klart allerede neste uke, sa hun.

Folkehelseinstituttet (FHI) tror det kan være mørketall, ettersom mange ikke vet hvor de kan ha blitt smittet. Men det avviser Halstensen.

– Når vi får en henvendelse fra smittevernoverlegen, kontakter vi alle som har vært på forestillingen. Ikke én gang har vi fått beskjed om at noen er smittet, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: