Menu
Profesjonelle fotballspillere er mer utsatt for hjerneskader etter fylte 65 år, enn de som ikke har spilt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ny studie: Fotballspillere har større risiko for å få hjerneskader

Aldrende fotballspillere er mer utsatt for å få skader på hjernen enn andre, viser en ny engelsk studie. Det er de på profesjonelt nivå som kommer dårligst ut.

Av NTB | 09.12.2022 12:07:10

Sport: Studien viser at de som har spilt profesjonell fotball har større sjanse for å utvikle hjerneskader. Det er forskere ved et universitet i Norwich som står bak studien.

De har undersøkt og testet 75 tidligere profesjonelle fotballspillere, samt en rekke personer som ikke har spilt profesjonell fotball i jakten på nye svar rundt hjerneskader.

Resultatene viser at fotballspillerne klarer seg bedre enn sine jevnaldrende i aldersgruppen 40-50 år, men etter fylte 65 år blir utfallet av tester på hjernen markant dårligere.

– Vi vet at regelmessig morsjon er godt for hjernen, og undersøkelsene våre viser at profesjonelle fotballspillere har bedre hjernefunksjon i 40-årene enn de som er like gamle og ikke har spilt, sier en av forskerne, Michael Grey, til BBC.

– De over 65 år klarer seg dårligere om vi ser på reaksjonstid og eksekutive funksjoner, fortsetter han.

Eksekutive funksjoner er en betegnelse for hjernens komplekse styringsfunksjoner, som blant annet innebærer å planlegge eller treffe beslutninger.

Deltakerne i studien blir undersøkt og testet hver tredje måned. Grey er ekspert på effekten av hjernerystelser, og ifølge ham undersøker studien mulighetene for å minske skader på hjernen i forbindelse med idrett.

(©NTB)

Flere nyheter: