Menu
Et voldsomt vær blåste over Trondheim og andre deler av landet sist søndag. Nå kommer det mer vind og regn. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Ny storm på vei til Midt- og Nord-Norge

Flere uvær har blåst over landet de siste ukene, og i helga er det duket for mer. I Midt- og Nord-Norge blir det storm, og snøskredfaren er stor i nord.

Av NTB | 21.01.2022 18:51:12

vær: Meteorologisk institutt advarer om full storm mellom Stad og Nordkapp.

For Nordland, Troms og Finnmark er det sendt ut oransje farevarsel for sterke vindkast. Det blir liten til full storm fra søndag formiddag, og lokalt kan det komme svært kraftige vindkast på 27–40 meter per sekund.

Sterkest vind ventes søndag kveld og natt til mandag, mens vinden minker mandag

Løse gjenstander bør festes, og man bør unngå ferdsel på utsatte steder.

Det er også ventet svært mye regn søndag ettermiddag. I Ofoten, Lofoten og Sør-Troms kan det lokalt kommer mellom 35 og 40 millimeter nedbør i løpet av seks timer, og det er sendt ut oransje farevarsel. Fra 700 til 900 meter over havet kommer nedbøren som snø.

– Store våte skred ventes når mildværet slår til, heter det på varsom.no.

I Ofoten er det kombinasjonen kraftig nedbør, vind og rask temperaturøkning som gjør at det ventes flere store, naturlig utløste skred.

– Unngå alt skredterreng, advares det.

Uvær har rammet Midt- og Nord-Norge flere ganger de siste ukene. Først var det ekstremværet Gyda, som slo innover mesteparten av kysten 11. og 12. januar. Et nytt uvær rammet i hovedsak Midt-Norge sist søndag, og onsdag ble flere fjelloverganger stengt på grunn av været.

– Skalk lukene, og ta dine forholdsregler hvis du har tenkt deg ut, skriver meteorologene på Twitter.

Allerede lørdag fører mildvær og store nedbørsmengder til stor snøskredfare – nivå 4 – flere steder i landsdelen. I Sør-Troms ventes det som kalles «omfattende ustabile forhold» fra lørdag ettermiddag.

Søndag øker snøskredfaren en rekke steder i landets nordligste fylker, og det blir stor snøskredfare blant annet i Vest-Finnmark, Lyngen i Troms og i Salten i Nordland.

(©NTB)

Flere nyheter: