
Ny statsminister tatt i ed på Sri Lanka
Ranil Wickremesinghe er innsatt som ny statsminister på Sri Lanka, få dager etter at forgjengeren trakk seg som følge av store protester og opptøyer i landet.
Økonomi og næringsliv: 73 år gamle Wickremesinghe ble tatt i ed av president Gotabaya Rajapaksa torsdag. Han tilhører sentrum-høyrepartiet UNP og er ingen politisk nybegynner. Hele fem ganger tidligere har han vært statsminister.
Sri Lanka står midt oppe i sin verste økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. Akutt mangel på utenlandsk valuta gjør at landet ikke lenger kan betale for mat, drivstoff og andre importvarer.
Krisen har den siste måneden resultert i omfattende protester og voldelige opptøyer som har krevd flere menneskeliv. Presidentens bror Mahinda Rajapaksa trakk seg denne uka som statsminister.
– Jeg vil arbeide for å gi mer makt til nasjonalforsamlingen og for å iverksette nøkkelelementer fra det 19. grunnlovstillegget, sa Rajapaksa.
Grunnlovstillegget inneholder en rekke demokratiske reformer som Rajapaksa la på is kort tid etter at han overtok som president i 2019.
Dersom han oppfyller løftet, vil han måtte gi slipp på flere privilegier, blant annet retten til å bestemme hvem som skal fylle viktige poster innen statsforvaltningen, politiet, rettsvesenet og den nasjonale valgkommisjonen.
– Vi ønsker å bringe landet tilbake i en posisjon der innbyggerne våre nok en gang kan spise tre måltider om dagen, sa Wickremesinghe etter utnevnelsen.
– Ungdommen vår må ha en framtid, la han til.
Reiseforbudet gjelder også for den tidligere statsministerens sønn Namal, samt et titall andre framtredende medlemmer av partiet SLPP.
Mahinda Rajapaksa, som inntil videre har søkt tilflukt på en marinebase på østkysten av Sri Lanka, gratulerte torsdag etterfølgeren.
– Gratulerer til den nyutnevnte statsministeren. Jeg ønsker deg alt godt når du nå skal navigere i disse urolige tider, sa han.
Onsdag lovet presidenten å utnevne en statsminister som har flertallet i nasjonalforsamlingen og folket bak seg. Han lovet også demokratiske reformer.
Med valget av veteranen Wickremesinghe håper Rajapaksa også å gjenopprette tilliten internasjonalt og at Det internasjonale pengefondet (IMF) skal komme landet til unnsetning.
En domstol i Colombo har forbudt Mahinda Rajapaksa å forlate landet i påvente av en gransking av de siste ukers opptøyer.
(©NTB)