Menu
Robert Abela hadde med seg familien da han mandag kom til presidentpalasset i Valletta for å bli tatt i ed som Maltas nye statsminister. Foto: René Rossignaud / AP / NTB scanpix

Ny statsminister tatt i ed på Malta

Robert Abela ble mandag tatt i ed som ny statsminister på Malta. Forgjengeren måtte gå etter at nære medarbeidere ble knyttet til drapet på en journalist.

Av NTB | 13.01.2020 16:39:35

Politikk: President George Vella ledet seremonien, som ble overført direkte mandag ettermiddag. Pressen var ikke til stede i salen, men avisen Independent fikk en kommentar fra Abelas far, tidligere president George Abela, på vei inn. Han ba sønnen ha begge beina trygt plantet på jorda og sa han hadde merket seg hvor varmt sønnen var tatt imot etter at han i helgen ble valgt som leder for arbeiderpartiet.

Den ferske statsministeren er øystatens 14. i rekken siden Malta fikk selvstyre under britene i 1921. Landet ble uavhengig i 1964.

Muscat måtte til slutt gå av etter at stabssjefen hans og to ministre trakk seg i november i forbindelse med etterforskningen av drapet på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia i oktober 2017. Etter omfattende press og med en EU-granskning hengende over, seg varslet Muscat 1. desember at han ville gå av på nyåret.

De pårørende leverte i desember en rettslig begjæring med krav om at også Muscat etterforskes for mulig innblanding i drapet.

Før han formelt ble innsatt som landets regjeringssjef, forsikret 42-åringen at han vil stå for kontinuitet og følge partiprogrammet som sikret partiet gjenvalg i 2017. Han lovet samtidig å fortsette arbeidet med å styrke rettsstaten og unngå «feilene» som ble begått under forgjengeren Joseph Muscat.

Caruana Galizia ble drept av en bilbombe. Hun skrev blant annet om de såkalte Panama Papers, og hun avslørte og kjempet mot korrupsjon i hjemlandet. En av de tre som er siktet for selve drapet, har sagt at de fikk 150.000 euro – rundt halvannen million kroner – for å ta den profilerte journalisten av dage. Forretningsmannen Yorgen Fenech er siktet for medvirkning til drapet. Han trakk Muscats stabssjef inn i saken, men stabssjefen ble løslatt etter å ha blitt avhørt i november.

(©NTB)

Flere nyheter: