Menu
Magnus Carlsen i aksjon i VM-duellen mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij. Det står 6-3 i VM-stillingen. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB

Ny seier for Magnus Carlsen i sjakk-VM – nok en kjempetabbe av Jan Nepomnjasjtsjij

Magnus Carlsen slo Jan Nepomnjasjtsjij for tredje gang på de fire siste partiene. Han leder 6-3 i VM-duellen i langsjakk og nærmer seg nok en titteltriumf.

Av NTB | 07.12.2021 17:29:45

Sport: Nepomnjasjtsjij har hatt noen tunge dager ved sjakkbrettet i Dubai. Tirsdag kom nok en nedtur da han med hvite brikker gjorde en kjempetabbe etter 27 trekk. Det var ingen vei tilbake etter blunderen. «Nepo» ga opp etter 39 trekk.

Carlsen har dermed vunnet to partier på rad og gått seirende ut i tre av de fire siste. En kollaps må til for at han ikke skal ta sin femte VM-tittel i klassisk sjakk. Førstemann til 7,5 poeng vinner.

Nepomnjasjtsjij kom med en overraskende åpning med C4 fulgt av G3, en såkalt engelsk åpning. Carlsen gikk ut med kongebonden til E6 og dronningbonden til D5 i sine to første trekk. Russerens noe uvanlige åpning var kanskje ment å sette ut nordmannen.

– Dette partiet minnet litt om det femte partiet, sa far og manager Henrik Carlsen til NRK.

– Magnus er i bra form etter omstendighetene så langt i turneringen. Dette er VM, og han må jobbe hardt. Han er forberedt på å ta kloke valg på brettet, sa pappa Carlsen.

Etter tabben til Nepomnjasjtsjij sperret Carlsen inne en hvit løper. Han hadde dermed full kontroll og sikret seieren i det niende VM-partiet.

Magnus Carlsen har tidligere slått Vishy Anand (2013 og 2014), Sergej Karjakin (2016) og Fabiano Caruana (2018) i sin uavbrutte rekke som VM-konge.

– Jeg må bare fortsette å være konsentrert, sa Carlsen til NRK etter søndagens seier i det åttende VM-partiet.

Karjakin dukket opp igjen Dubai for å vise at han offisielt er med i Nepomnjasjtsjijs team. Han har holdt seg hjemme i Moskva i de siste dagene, men har vært en del av Nepos hjemlige hjelpere.

Etter mye betenkningstid av begge spillerne sto NRKs sjakkpil i null etter 17 trekk. Et par trekk senere bommet «Nepo» totalt. Det gjorde jobben enkel for en forfjamset norsk verdensmester.

Onsdag spiller Carlsen med hvite brikker. Blir det seier også i det partiet, vil han kun trenge en remis fredag for å bli mester nok en gang. Det er pause i mesterskapet torsdag.

(©NTB)