reklame for Sheiken Bowling
Menu
Advokat Arvid Sjødin mener det ikke er noen tvil om at Baneheia-saken må gjenåpnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ny rapport sår tvil om DNA-bevisene i Baneheia-saken

Gjenopptagelseskommisjonens sakkyndige som har gjennomgått DNA-bevisene i Baneheia-saken, konkluderer med at han ikke ville presentert funnene for retten.

Av NTB | 02.06.2020 22:34:07

Kriminalitet og rettsvesen: Gjenopptakelseskommisjonen oppnevnte i desember 2019 rettsgenetiker Frederik Torp Petersen ved Rettsmedisinsk institutt i København som ny sakkyndig for DNA-bevisene i Baneheia-saken.

Rapportens konklusjon er nå klar og viser at Retsgenetisk Afdeling i København ville ikke rapportert DNA-analysene som bevis i en straffesak.

– Ingen skal behøve å forsvare seg mot uriktige DNA-analyser i retten. Da må det gå galt. Viggo Kristiansen har nå et berettiget krav om å få sin sak gjenåpnet for ny behandling, skriver Sjødin i en pressemelding.

– Rapporten er nesten identisk med den jeg skrev i 2008 på oppdrag fra forsvarere den gang. Den sier at ingen av disse resultatene skulle vært brukt som bevis i en straffesak, sier DNA-ekspert Ragne Farmen til TV 2.

Andersen tilsto og har i dag sonet sin dom, mens Kristiansen hele tiden har nektet straffskyld. Han har siden november 2017 ventet på at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker skal behandle hans sjette søknad. Behandlingen startet mot slutten av 2019.

Nå krever Viggo Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin, at saken må gjenåpnes.

Det er 20 år siden Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt til henholdsvis 21 års forvaring med 10 års minstetid og 19 års fengsel for ugjerningene mot de to jentene.

(©NTB)

Flere nyheter: