Menu
En amerikansk soldat holder vakt foran ett av stedene som ble truffet av iranske missiler på Ain al-Asad-basen i Irak. Det var fra denne basen USA sendte dronen som drepte den iranske generalen Qasem Soleimani, og det er her rundt 70 norske soldater er stasjonert. Foto: AP / NTB scanpix

Ny norsk styrke til Irak som planlagt

Norske soldater blir værende på en amerikansk dronebase i Irak, til tross for at myndighetene i landet har bedt de utenlandske styrkene om å forlate landet.

Av NTB | 22.01.2020 10:59:07

Krig og konflikter: Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Det norske styrkebidraget har siden 2017 i hovedsak vært stasjonert på Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak.

Det var fra denne basen USA sendte MQ-9 Reaper-dronen som likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar, noe som resulterte i et iransk missilangrep mot basen fem dager senere.

USA har sagt tvert nei til tilbaketrekning, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har gjort det klart at de norske soldatene også blir værende inntil videre.

– Vi er i Irak på invitasjon fra den irakiske regjeringen. Våre styrker blir i Irak så lenge denne invitasjonen står ved lag og den norske regjeringen beslutter å videreføre bidraget, sier hun.

De norske soldatene som nå befinner seg i Irak, reiser imidlertid hjem etter avsluttet oppdrag i midten av februar, opplyser oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

– Det gjennomføres noe møtevirksomhet med irakiske styrker, men treningen er per nå ikke gjenopptatt. Tiden brukes til planlegging av trening og støtte, styrkebeskyttelse og forberedelser til rotasjon, sier Moen.

En ny norsk kontingent, som tilhører Telemark bataljon, er i disse dager i ferd med å pakke og reiser som planlagt til Irak i februar, bekrefter han.

– De vil komme på plass i løpet av uke 6 og 7, sier Moen.

Den irakiske nasjonalforsamlingen erklærte etter attentatet på Soleimani den USA-ledede koalisjonen for uønsket i landet, et krav som siden ble gjentatt av statsminister Adel Abdul-Mahdi.

– Det pågår en politisk prosess i Irak, og vi venter på en avklaring fra den irakiske regjeringen etter avstemningen i parlamentet, opplyser seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet til NTB.

Treningen av irakiske regjeringsstyrker ble stanset etter USAs attentat mot Soleimani og er siden ikke gjenopptatt, bekrefter han.

(©NTB)

Flere nyheter: