Menu
Franske Tony Yoka tok nye tvilsomt gullet i Rio-OL i supertungvekt ifølge en fersk rapport fra Richard McLaren. Foto: François Mori / AP / NTB

Ny McLaren-rapport avdekker kampfiksing i OL-boksingen i 2016

Den canadiske advokaten Richard McLaren fastslår i en rapport at det var kampfiksing i millionklassen i forbindelse med bokseturneringen i Rio-OL i 2016.

Av NTB | 30.09.2021 16:07:26

Kriminalitet og rettsvesen: Den kraftige kritikken mot boksingen i OL var dermed berettiget. I sin ferske rapport peker McLaren ut mer enn ti kamper hvor det er mistanke om større manipulasjon av utfallet.

Han slår også fast at det har vært store problemer med juks i boksingen, ikke minst under Rio-lekene og kvalifiseringen i forkant. McLaren ble kjent da hans gransking beviste at det var omfattende og statsstyrt doping i Sotsji-OL i 2014.

– Frøet til dette ble sådd mange år tilbake, sa McLaren under en pressekonferanse torsdag.

Blant annet har man oppdaget en bestikkelse på 250.000 dollar (2,2 millioner kroner) som skal har vært tilbudt for å styre resultatet i mennenes semifinale i lettvekt mellom mongolske Otgondalai Dorjnyambuu og franske Sofiane Oumiha, skriver nettstedet Inside the Games.

Utredningen har også oppdaget et «problem» rundt avgjørelsen med å tildele OL-gullet i supertungvekt til franske Tony Yoka, som møtte briten Joe Joyce i finalen.

Hovedansvaret for boksingens omfattende problemer i OL i Rio legger McLaren på taiwanske CK Wu, som var presidenten i Det internasjonale bokseforbundet (Aiba) på det tidspunktet.

– Kamper ble manipulert for penger forbi man anså at det skulle gagne Aiba, eller som takk til nasjonale forbund og deres olympiske komiteer – og til og med blant forskjellige arrangørene – for deres økonomiske støtte og politiske oppbakking, sa McLaren og la til:

– Boksingen har et problem, og det handler ikke bare om regler og strukturer. Det handler om personer.

Det er Aiba som har bestilt rapporten med håp om at McLaren skal finne eventuelle uregelmessigheter innen sporten. Den består av to deler, hvor OL i Rio de Janeiro er den første.

Tvilsomme dommere og deres avgjørelser i Rio-lekene var en av årsakene til at IOC utestenge Aiba fra sommerens OL i Tokyo. Aiba fikk ikke ha ansvaret for kvalifiseringen og heller ikke ha representanter til stede i Tokyo.

(©NTB)

Flere nyheter: