reklame for smiaa
Menu
Frps finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug (t.v.) og partileder Siv Jensen under en pressekonferanse på Stortinget, etter enighet ny delavtale om koronatiltak. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ny krisepakke: Flypassasjeravgift skrotes og bedrifter får mer støtte

Frp har fått plusset på 4,4 milliarder kroner på regjeringens siste koronakrisepakke. Nå får bedriftene mer, og flypassasjeravgiften skrotes hele neste år.

Av NTB | 16.11.2020 19:23:10

Politikk: Frp og regjeringspartiene har sittet i forhandlinger den siste uken, og kom mandag til enighet. Totalt er den nye krisepakken på 22,1 milliarder kroner.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi får styrket kompensasjonsordningen for bedriftene. Og så varmer det alltid et Frp-hjerte å fjerne flypassasjeravgiften og fortsette med lavmomsen på 6 prosent. Det er viktig for bransjene det gjelder, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug, som har ledet forhandlingene for partiet, til NTB.

Krisepakken, som nå har flertall i Stortinget, er blant annet blitt «oppgradert» på følgende punkter:

* Bedrifter med stor omsetningssvikt får økt koronakompensasjonen. For november og desember blir dekningen på 85 prosent, mot 70 prosent som regjeringen foreslo. Deretter vil den være på 80 prosent i januar og februar. For september og oktober settes den til 70 prosent, mot 60 som regjeringen foreslo.

* Makstaket for utbetalinger heves også fra 50 til 80 millioner kroner.

* Flypassasjeravgiften fjernes ut 2021. I tillegg skal regjeringen vurdere en egen kompensasjonsordning for luftfarten.

* Den lave satsen på 6 prosent på den såkalte lavmomsen blir opprettholdt i første halvår. Dette gjelder blant annet kultur, reiseliv og transport.

* 400 millioner kroner for å hjelpe mot ensomhet blant eldre.

– Vi ønsker at regjeringen skal være i forkant, ikke på etterskudd slik de har vært til nå, sier Listhaug.

Hun forventer også at regjeringen kommer med konkrete forslag til hvordan en kompensasjonsordning for luftfarten kan innrettes i januar. Og utelukker ikke at Frp kan søke flertall sammen med de andre opposisjonspartiene på Stortinget hvis det regjeringen kommer med ikke er godt nok.

Nå som det er enighet om krisepakken, skal Frp og regjeringspartiene for alvor i gang med å forhandle om statsbudsjettet.

– Denne pakken er en liten del av statsbudsjettet for 2021. Det venter nå tøffe forhandlinger for å komme til enighet om resten, sier Listhaug.

– Dette viser at Frp og regjeringen forstår at bedriftene trenger ordentlig hjelp for å unngå at koronapandemien blir en unødvendig stor krise for norsk næringsliv, sier Almlid.

Også Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen er fornøyd.

– Vi er blitt lyttet til i en rekke saker, og det er viktig for våre medlemmer og norsk næringsliv, sier han.

Han mener både at kompensasjonsordningen burde dekket flere kostnader, og at den burde vart helt fram til sommeren, slik at kriserammende bedrifter hadde fått mer forutsigbarhet.

– En må jo være ærlig overfor folk, og si at her må du leve med usikkerhet inn i jula og neste år om hvorvidt denne støtten skal vare eller ikke, slik denne pakken er nå. Jeg må si at det er et ekstremt mageplask fra Frp sin side, sier Gjelsvik til NTB.

Avtalen innebærer også at man på nyåret skal vurdere å videreføre kompensasjonsordningen for de kriserammede bedriftene dersom det er behov for det.

Reaksjonene til krisepakken er delte. NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at de fortsatt frykter konkurser, men at regjeringen og Frp har kommet dem i møte med pakken. De har blant anne kjempet for å bedre kompensasjonsordningen.

Blant opposisjonspartiene på Stortinget er tonen noe annerledes.

(©NTB)

Flere nyheter: