Menu
Fredag trådte endringer i innreisereglene i kraft, dagen etter rapporter om en ny mutasjon av koronaviruset sør i Afrika. Opposisjonen, her ved Frps Bård Hoksrud, etterlyser tiltak. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ny koronavariant skaper debatt om innreisereglene

Fredag trådte endringer i innreisereglene i kraft, dagen etter rapporter om en ny mutasjon av koronaviruset sør i Afrika. Opposisjonen etterlyser tiltak.

Av NTB | 26.11.2021 14:30:37

Medisin og helse: Fra natt til fredag fikk personer fra områder utenfor EU, EØS, Schengen og Storbritannia mulighet til å reise til Norge igjen, takket være endringer i innreisereglene. Men det er fortsatt strenge innreisetiltak for dem som kommer.

Samtidig foreslo EU-kommisjonen fredag stans i all flytrafikk fra land sør i Afrika i forbindelse med den nye koronavirusvarianten som er oppdaget i området, og flere europeiske land har allerede innført restriksjoner.

Han mener regjeringen raskt bør komme med tiltak som hindrer at den nye varianten kommer til Norge.

– Alle som kommer fra utlandet, skal kontrolleres på grensen. Da forventer jeg at myndighetene følger opp de som har vært i landene med påvist smitte av den nye virusvarianten, med testing og kontroll.

Alle personer over 18 år må også i karantene i ti dager, som kan avkortes med negativ PCR-test etter tre døgn. Men det synes heller ikke Høyre er godt nok.

– Fram til midnatt i dag hadde ikke personer fra disse landene adgang til Norge. Jeg stusser over at regjeringen ikke har vurdert å utsette iverksettelsen av denne liberaliseringen for de aktuelle landene, sier justispolitisk talsperson Sveinung Stensland.

– Når man jobber med beredskap, må man også evne å handle forebyggende når det er nødvendig. Jeg er derfor også overrasket over at regjeringen tilsynelatende ikke har vurdert å stramme inn på linje med andre land, og så heller åpne opp igjen hvis mer kunnskap tilsier at det er forsvarlig, fortsetter han.

– På to uker har den nye varianten blitt dominerende i disse landene, det viser at tiden er helt avgjørende for å stoppe mutanten, sier Ropstad.

Det er ikke direktefly fra de seks landene – Sør-Afrika, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe og Botswana – til Norge.

– WHO anbefaler at land fortsetter å føre en risikobasert og vitenskapelig politikk når man innfører reisebegrensninger, sier talsmann Christian Lindmeier.

Vaksineprodusenten Biontech/Pfizer mener man vil få data om hvor mye varianten påvirker vaksinenes effekt i løpet av et par uker.

Sørafrikanske helsemyndigheter mener varianten har ført til en stor smitteøkning i landet, særlig rundt storbyene Johannesburg og Pretoria.

– Det er bra at EU har uttalt at de kommer til å stanse all flytrafikk fra de landene der den nye varianten er påvist, og det forventer jeg at regjeringen følger opp med strengere kontroll av personer fra de landene som ankommer Norge, skriver helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, i en epost til NTB.

De nye innreisereglene ble besluttet av regjeringen i forrige uke. Personer over 18 år som ankommer Norge og ikke er enten fullvaksinert eller har gått gjennom sykdomsforløp med covid-19 i løpet av de siste seks månedene og kan dokumentere dette gjennom koronasertifikat, skal ved innreise ha en attest som viser negativ test for SARS-CoV-2.

Også Kjell Ingolf Ropstad, som nå er justispolitisk talsperson i KrF, mener at regjeringen burde stenge grensene for folk fra de utsatte landene i Afrika.

Det vil ta flere uker før man forstår den nye koronavarianten, sier Verdens helseorganisasjon (WHO) i en uttalelse fredag. De advarer mot en rask innføring av reiserestriksjoner.

(©NTB)

Flere nyheter: