Menu
Helsedirektør Bjørn Guldvog informerer om koronasituasjonen tirsdag. Helsedirektoratet har daglig presse brifing om korona virus-situasjonen. Foto: Naina Helen Jåma / NTB scanpix

Ny koronafase: Smitten kan gå fra person til person

Helsedirektoratet venter en ny vending i situasjonen med spredning av viruset lokalt. 32 personer var tirsdag smittet av koronaviruset i Norge.

Av NTB | 03.03.2020 13:16:43

Medisin og helse: – Vi går inn i en ny fase av virusutbruddet, sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet på en pressekonferanse tirsdag.

Helsemyndighetene regner med at smitten i løpet av få dager vil spre seg lokalt, det vil si gå fra person til person. De som så langt har testet positivt, har hatt med seg viruset fra utlandet.

– I en ny fase trenger vi tett samarbeid med befolkningen, sa Guldvog. Han gjentok oppfordringen om god hygiene og omhyggelig håndvask. Den som føler seg dårlig, bør bli hjemme.

– Det kan gjøre det vanskelig å nå fram for dem som har en akutt, truende sykdom. Folk å senke skuldrene litt og bruke andre telefonnumre for å få opplysninger og lufte sin uro, sa helsedirektøren.

Han understreket hvor viktig det er å ikke overbelaste den nødhjelpstjenesten som ligger i 113-nummeret.

Helsedirektoratet har opprettet en informasjonstelefon for å avlaste det medisinske nødnummeret og andre deler av helsetjenesten. Nummeret er 815 55 015.

Helsedirektoratet råder alle ansatte innen helse- og omsorgstjenesten til å holde seg hjemme fra jobb i 14 dager, dersom de har vært i områder med vedvarende spredning av viruset.

Nå oppfordrer helsedirektøren andre kritiske samfunnsfunksjoner, som for eksempel politi og redningstjenesten, om å vurdere samme type tiltak.

– Vi vil forsikre oss om at den kritiske samfunnsstrukturen er robust. Derfor har vi bedt om at det gjøres en slik vurdering, sier Guldvog.

Den siste uka har mange urolige nordmenn ringt 113 i forbindelse med virusfrykt.

Seks ansatte ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus er smittet av viruset, og 110 er i karantene.

(©NTB)

Flere nyheter: