reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Tverrelvdalen i Alta der Tverrelva har gått over sine bredder. Foto: Tom-Birger Anundsen / Altaposten / NTB scanpix

Ny flomtopp kan komme i Nord-Norge i helga

Vannføringen ligger fortsatt på rødt nivå i Porsanger og Karasjok i Finnmark, men har minket det siste døgnet. I helga kan det imidlertid bli nok en flomtopp.

Av NTB | 10.06.2020 16:04:00

Ulykker og naturkatastrofer: Det er ingen grunn til at kommunene skal roe ned beredskapen ennå, sier distriktsingeniør Anders Bjordal i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til NRK.

Til helga er det ventet 20 varmegrader flere steder i Finnmark. Da vil trolig mye av den gjenværende snøen smelte i fjellområdene, noe som kan føre til nok en storflom.

– Med opp mot 20 varmegrader vil snøen som er i fjellet, smelte og komme ned. Det betyr mye vann i de mindre sidevassdragene og kanskje en ny flomtopp. Om den blir like stor som den vi har hatt på søndag og mandag, gjenstår å se, sier han.

Unntaket er Masi og Suohpatjohka oppstrøms Altadammen, der vannføringen har stabilisert seg på oransje nivå det siste døgnet.

E6 ved Skoganvarre mellom Lakselv og Karasjok ble stengt mandag som følge av store vannmengder. Vannet sto en tid 35 centimeter over veibanen. Veien åpnet onsdag morgen, men Vegtrafikksentralen Nord-Norge varsler at vannet har steget igjen, og at veien kan bli stengt på nytt på kort varsel.

Politiet i Finnmark gikk tirsdag ut og advarte folk mot å oppholde seg i områder hvor det er stor vannstand, og hvor det er fare for leirras og lignende.

– Det er store krefter i sving, og det er en reell risiko for å bli skadd hvis man er uforsiktig, advarte de.

En familie i Lakselv i Porsanger kommune ble totalisolert etter at både hengebrua til huset og veien raste ut, melder NRK.

– På de fleste målestasjonene som har vært på rødt eller oransje nivå, har vannføringen fortsatt å minke det siste døgnet, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) i en oppdatering onsdag morgen.

Flommen har ført til at både hus og veier står under vann flere steder i Finnmark.

(©NTB)

Flere nyheter: