Menu
Rishi Sunak med den klassiske røde budsjettkofferten. Onsdag kom han nærmest med et ekstrabudsjett som skal stimulere den britiske økonomien i kjølvannet av koronakrisen. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Ny britisk krisepakke lagt fram

Skattekutt, klimapakke, bonus til bedrifter som holder på de ansatte, og rabatt på restaurantmiddager skal få den britiske økonomien på fote.

Av NTB | 08.07.2020 15:47:49

Medisin og helse: Finansminister Rishi Sunak kom nærmest med et lite ekstra statsbudsjett da han onsdag presenterte en tiltakspakke verdt 30 milliarder pund eller rundt 355 milliarder kroner. Målet er å få fart på økonomien og begrense den ventede økningene i arbeidsledigheten i kjølvannet av covid-19-pandemien

– Folk skal vite at selv om vi har tøffe tider i vente, skal ingen bli etterlatt uten håp, sa Sunak.

Han kunngjorde tiltak rettet spesifikt mot turistnæringen og serveringssteder, som virkelig har fått merke restriksjonene under pandemien. Puber og restauranter fikk endelige åpne sist helg, etter å ha vært stengt i over tre måneder. Disse sektorene får merverdiavgiften redusert fra 20 til 5 prosent. I tillegg skal staten dele ut rabattkuponger som gir folk opptil 50 prosent rabatt når de går ut for å spise i august.

– Å la permitteringsordningen fortsette på ubestemt tid, vil gi folk et falskt håp om at det alltid vil være mulig å komme tilbake. Jo lenger folk er permittert, jo mer sannsynlig er det at kunnskapen kan bli svekket, og det kan bli vanskeligere å få nye muligheter, sier finansministeren.

3 milliarder pund skal brukes på en miljøpakke, og en skatt på eiendomssalg fjernes for boliger som koster under 500.000 pund.

Et nytt tiltak verdt inntil 9 milliarder pund skal få arbeidsgivere til å hente tilbake ansatte som har vært permittert. En midlertidig permitteringsordning går ut i oktober, men erstattes av en bonus på 1.000 pund for hver ansatt som får komme tilbake på jobb.

Andre tiltak inkluderer 2 milliarder pund til å finansiere utplassering i arbeidslivet for unge i alderen 16 til 24 år.

(©NTB)

Flere nyheter: