Menu
Ny brannbil i Haugesund. Foto: Jan Ove Solstrand

Ny brannbil i Haugesund

Det er julaften på Haugesund brannvesen i dag. Der har de fått overlevert en ny topp utstyrt brannbil.

Av Egil M Solberg | 13.04.2021 07:36:17

Brannbil: Det er en Bronto F44 brannlift på Scania Chassis som nå skal erstatte den eldre Bronto-liften på stasjonen fra 1997.

Det nye kjøretøyet er toppmoderne, og kan by på større rekkevidde og flere bruksområder. Til sammenligning når den nye liften hele 44 meter, noe som er 12 meter lenger enn den gamle.

Avansert utstyr

Brannliften er langt mer avansert og krevende å bruke enn en brannbil, og ansatte må gjennomgå en grundig opplæring over flere dager før den kan tas i bruk.

– Funksjon og stabilitet er viktig for at mannskapene skal kunne gjøre en god jobb, og løse alle typer oppdrag på en trygg og sikker måte, heter det i en melding på kommunens nettsider.

Fakta om den nye brannliften

Arbeidshøyde på 44 meter og en rekkevidde på 29 meter sideveis. Den har en bredde på 8 meter når støttebena er maksimalt ute på begge sider. Transporthøyden er på 3,75 meter.

Brannbilen har en påmontert skjærslokker – brannslokkingsredskap som bruker høytrykkvann. Apparatet har en høytrykkpumpe, drevet av en ekstern kraftkilde, som gir ca. 30-60 liter/min ved maksimum 300 bar.

Til det trykksatte vannet kan det tilsettes et skjæremiddel som gjør at det kan lages hull gjennom blant annet stål og betong.

Brannpumpen på bilen som kan levere 3000 liter vann per minutt.

Det er også et birdview-kamera med kameraovervåking 360 grader rundt bilen og det er IR-kamera i kurv.

Det er også 5 LED-lyskastere montert i kurv som sikrer godt arbeidslys under krevende operasjoner.

Flere nyheter: