fbpx
Menu
Svindel internett
Foto: Pixabay

Ny bølge av direktørsvindel

Politiet advarer nok en gang mot såkalt direktørsvindel. Politiet har de siste to ukene oppdaget en ny bølge av slike forsøk i Nord-Rogaland. Politiet oppfordrer nå bedrifter til å skjerpe rutinene

Av admin | 10.08.2018 11:00:59

Nord-Rogaland: I begynnelsen av juni gikk Sør-Vest politidistrikt ut og advarte mot såkalt direktørsvindel. De to siste ukene ser vi en ny bølge av slike forsøk.

Seksjonsleder for finansiell etterforskning i Sør-Vest politidistrikt, Sturle Smith, ønsker å advare andre bedrifter for å forebygge at flere blir utsatt for svindel.

– Svindelen går ut på at bedragere sender epost til bedrifter og utgir seg for å være ledere i bedriften og ber én eller flere ansatte om å gjennomføre utbetalinger. Betalingsanmodningen kan tilsynelatende komme fra toppsjefer i bedriften. Det er i sakene som er avdekket så langt, snakk om til dels store pengebeløp. Noen ganger har bedriften selv klart å avverge utbetaling, men det er dessverre flere som har utbetalt penger, sier Smith til Radio Haugaland.

Vanskelig å etterforske
Smith forklarer at det kan være vanskelig å finne de ansvarlige i slike svindelsaker.

– Politiet etterforsker sakene. Som regel føres pengene ut av landet og det har vist seg svært vanskelig å følge de elektroniske sporene. For å stanse dette, er bedriftenes egne sikkerhetsrutiner og årvåkenhet det viktigste mottiltaket, sier Smith.

For å forebygge anbefaler Smith å google SWIFT-kode og IBAN-nummer som følger med betalingsoppfordringen.

– Dette indikerer hvor betalingen går, og banken som mottar pengene kan avsløres. Etterforskning har vist at hvis man ser det er en britisk bank eller en øst-europeisk bank som står som mottaker, bør det ringe en bjelle hos den som har mottatt betalingsoppfordringen, sier seksjonslederen.

Generelle råd
• Vær årvåkne overfor eposter fra det som skal være ledere i bedriften, som ber den ansatte om å gjennomføre utbetalinger.
• Bedriftene må ha god internkontroll på hvordan betalingsanmodninger håndteres og hvem som står som mottakere.
• Utbetalinger og betalingsanmodninger som fremstår som utenom det vanlige, bør dobbeltsjekkes personlig med vedkommende som anmodningen tilsynelatende kommer fra.

Du kan lese mer om direktørsvindel på Nettvett ved å trykke her.

Flere nyheter: