Menu
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix

Ny app skal finne ut hvem smittede har vært sammen med

Folkehelseinstituttet er med å utvikle en app som kan bidra til å redusere tiden som brukes på smitteoppsporing.

Av NTB | 27.03.2020 15:17:18

Vitenskap og teknologi: Dette er en av flere ulike teknologiske løsninger som kan støtte smitteoppsporingen av koronavirus, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding fredag

Meningen er at appen kan erstatte store deler av det manuelle arbeidet med smittesporing som i dag tar mye kapasitet. Det kan også gjøre det mulig å lempe på brede samfunnsmessige restriksjoner på et tidligere tidspunkt.

Gun Peggy Knudsen, områdedirektør for helsedata og digitalisering i Folkehelseinstituttet, sier dette vil være et utprøvende arbeid.

– Vi tenker at i denne situasjonen så kan vi ikke la være å prøve, og dette vil være ett av flere ulike utviklingstiltak som kan støtte smitteoppsporingen, sier Knudsen.

– Appen kan være et nyttig verktøy for å redde liv, men det er viktig at det er full åpenhet om hvilke data som samles inn og hva de brukes til, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

Dagsavisen skriver at Simula, som har utviklet appen i samarbeid med Folkehelseinstituttet, opplyser at dersom en bruker blir konstatert smittet med viruset, vil det være mulig å spore de telefonene som har vært i nærkontakt med den smittede de siste 14 dagene.

Med nærkontakt menes det at to telefoner, som begge har appen installert, har vært nærmere enn to meter i over 15 minutter.

Det er kun de som har valgt å laste ned appen som får varsel.

(©NTB)

Flere nyheter: