Menu
Tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner. Fisk og tran er gode kilder til vitamin D. Foto: Tore Meek / NTB

D-vitamin kan beskytte mot luftveisinfeksjoner

Tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner, ifølge en metaanalyse av 46 ulike studier.

Av NTB | 31.08.2022 11:41:05

Medisin og helse: Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) viser analysen at det er holdepunkter for at tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner.

– Samlet tyder resultatene på at å ta tilskudd med D-vitamin kan gi beskyttelse mot akutte luftveisinfeksjoner, sier seniorforsker Kristin Holvik.

Den klareste beskyttelsen ble sett ved en daglig dose på mellom 10 og 25 mikrogram i opptil ett år. Beskyttelsen var tydeligst blant barn og unge.

Holvik understreker at lave nivåer av D-vitamin i seg selv ikke nødvendigvis er årsak til sykdom.

– Men det kan være en indikasjon på underliggende sykdom eller redusert helse, som kan henge sammen med at man oppholder seg lite i dagslys eller har et mangelfullt kosthold.

D-vitamin er det eneste vitaminet som kroppen lager selv. Om sommeren kan vi produsere rikelig av dette vitaminet såfremt vi utsetter oss for sollys, men om vinteren i Norge er det vanskelig å dekke behovet sitt uten å ta tilskudd.

Det er få gode kilder til vitamin D i kosten. De beste kildene er fiskeolje og fete fiskeslag som makrell, sild, ørret, laks og kveite.

(©NTB)

Flere nyheter: