Menu
Kun den røde garasjedøra står igjen etter at en kårbolig i Råbygda i Orkdal ble tatt av et jordskred sent fredag kveld. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

NVE skal undersøke jordskredet i Orkdal

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal øke kunnskapen om typen skred, som førte til at en 26 år gammel kvinne i Orkdal omkom lørdag.

Av NTB | 18.02.2019 15:03:18

Ulykker og naturkatastrofer: Raset som rammet en kårbolig på et småbruk i Råbygda i Orkdal i Trøndelag, var rundt 60 til 70 meter langt og 39 meter bredt og gikk i en skråning på baksiden av huset.

Det dro med seg store jordmasser og fikk huset til å skli rett av grunnmuren. Boligen er totalskadd og størsteparten av sokkelen er begravd.

– Familien har det veldig tungt. Man kan jo bare forestille seg hvor tungt det er å miste ei datter på 26 år, sier lensmann Tor Kristian Haugan til NRK.

Torsdag sendte NVE ut farevarsel på gult nivå for jordskred i området.

Assisterende rådmann Steinar Gustad i Orkdal kommune sier til Adresseavisen at familien var maksimalt uheldig.

– Det var ikke et veldig stort ras, men det kom maksimalt uheldig og rett på huset, sier han.

Skredet skjedde i en skråning med leire, løsmasser og matjord, og etter et værskifte fra en kuldeperiode til plussgrader og regnvær. Mye snø hadde smeltet på grunn av mildværet og det var mye vann i bakken.

Det skal ikke være fare for nye skred i området, men NVE hadde en befaring på rasstedet mandag.

– Folk blir berørt når det skjer noe slikt helt uforutsett i nabolaget, sier Gaustad.

Han legger til at mange har vært bekymret for om det skal gå flere ras og om andre hus kan være i fare.

Boligen var leid av en familie på fire. To av dem, en 26 år gammel kvinne og faren hennes, var inne i huset da raset gikk. Faren kom seg ut i tide og fikk varslet politiet, mens datteren ble funnet omkommet.

NVE bisto i helgen politiet med skredfaglige vurderinger på stedet etter at ulykken hadde skjedd. I etterkant av ulykken ønsker NVE å øke kunnskapen om denne typen skred, og kommer til å gjennomføre en faglig undersøkelse av jordskredet.

(©NTB)

Flere nyheter: