Menu
Til tross for at snøskredfaren vurderes som moderat de fleste steder i landet, advarer NVE mot nye skred. Bildet er fra en skredøvelse. Foto: Heiko Junge / NTB

Krevende skredforhold i hele landet

Selv om snøskredfaren vurderes som moderat de fleste steder i landet, advarer NVE mot nye skred. De råder folk til å unngå terreng brattere enn 30 grader.

Av NTB | 28.01.2021 14:53:26

Ulykker og naturkatastrofer: De utfordrende forholdene skyldes et vedvarende svakt lag av kantkorn, skriver varsom.no på sine nettsider torsdag. Utfordringen er at det er vanskelig å vurdere hvor du kan utløse skred.

NVE opplyser at det over hele landet har blitt rapportert om mange skredhendelser og faretegn, som drønn og skytende sprekker i snødekket. Det gjelder også utenfor de ordinære varslingsregionene.

Når snødekket er «stille», med mindre faretegn, er det fort gjort å bli lurt. «Det svake laget er også mulig å fjernutløse. Du kan stå i flatt terreng og løse ut skred i bratt terreng rundt deg», skriver NVE.

– For å være helt trygg er det beste rådet jeg kan gi, unngå terreng som er brattere enn 30 grader og hold god avstand til utløpsområder for skred. Det finnes heldigvis mange fine turer som gir flotte skiopplevelser i mindre bratt terreng, sier snøskredvarsler i NVE Andreas Haslestad.

Med unntak av Voss (faregrad 3) og Lofoten og Vesterålen (faregrad 1) står samtlige steder på Varsom oppført med faregrad 2 – moderat skredfare.

(©NTB)

Flere nyheter: