Menu
Denne maskinen foretar Lotto-trekning hos Fabelaktiv AS på Hamar, som produserer Lotto-sendingene som vises på NRK. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NRK varsler endringer etter PFUs Lotto-kritikk

Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener at NRK med Norsk Tippings Lotto-sendinger har opptrådt kritikkverdig. Kanalen varsler endringer i sendingene.

Av NTB | 26.02.2020 12:46:25

Kultur og underholdning: PFU mener at NRK har opptrådt kritikkverdig sett opp mot Vær Varsom-plakatens punkt 2.3, som omhandler åpenhet om bakenforliggende forhold.

– Slik utvalget ser det, er det ikke tydelig for publikum hva Norsk Tippings rolle innebærer ut fra sluttplakaten som vises i sendingene. Utvalget mener NRK med fordel kunne klargjort at det kun handler om ansvaret for selve trekningen i spillene, skriver PFUs sekretariat.

Han sier at NRK nå vil se nærmere på saken og snakke med produksjonsselskapet Fabelaktiv om hvordan de kan gjøre endringer i sendingene.

Det var spillselskapet Kindred Group som klaget NRK inn for PFU fordi de mener at kanalens Lotto-sendinger bryter Vær varsom-plakaten på seks punkter. Men de fikk altså bare medhold på ett av punktene, der PFU endte med å gi kritikk.

Sims legger til at han mener det er oppsiktsvekkende at det er et utenlandsk spillselskap som er de første til å peke på at sendingene kan være problematiske.

NRK har tidligere avvist at de bryter god presseskikk med Lotto-sendingene. De sier at de ikke gjør dette av økonomiske grunner, men at de vises fordi de har allmenn interesse. NRK mener også at spillselskapets rolle tydelig kommer fram gjennom sluttplakatene i sendingene.

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til Medier24 at det er naturlig å gjøre endringer når det har kommet en slik uttalelse fra PFU.

– Vi er svært tilfreds med at PFU deler vårt syn, og vi regner med at de synspunktene som kom fram i diskusjonen, blir tatt på alvor. Vi mener at sendingene bidrar til å svekke skillelinjene mellom journalistikk og kommersielt innhold, sier talsperson Rolf Sims i Kindred Group til NTB.

(©NTB)

Flere nyheter: