Menu
Novavax sier deres vaksine er over 90 prosent effektiv mot covid-19. Illustrasjonsfoto: Alastair Grant / AP / NTB

Novavax sier covid-vaksine er over 90 prosent effektiv

Den amerikanske vaksineprodusenten Novavax sier deres vaksine mot covid-19 er over 90 prosent effektiv og også beskytter mot virusvarianter.

Av NTB | 14.06.2021 12:52:35

Medisin og helse: – Sprøyten har vist seg 100 prosent effektiv mot moderat og alvorlig sykdom og 90,4 prosent effektiv totalt sett, opplyser selskapet etter omfattende testing i Nord-Amerika.

– 29.960 personer deltok på 119 steder i USA og Mexico for å vurdere effekten og sikkerheten, opplyser Novavax.

Effektiviteten var omtrent lik mot flere varianter av viruset, inkludert alfavarianten, som først ble oppdaget i Storbritannia og nå er den vanligste i USA. Den var også effektiv i høyrisikogrupper som eldre og personer med underliggende sykdommer.

Bivirkningene var for det meste milde, som ømhet og smerte ved stikkstedet. Det er ikke meldt om uvanlige blodpropper eller hjerteproblemer, sier konsernsjef Stanley Erck.

Etterspørselen etter vaksiner har falt dramatisk i Novavax’ hjemmemarked USA, men behovet er fortsatt stort andre steder i verden.

Novavax-vaksinen antas å bli en viktig brikke i vaksineinnsatsen i fattige land, fordi den er lett å lagre og transportere. Det vil likevel ta flere måneder før den kan tas i bruk.

Selskapet sier det vil søke om godkjenning i USA, Europa og flere andre steder innen utgangen av september. Etter det er målet å kunne produsere 100 millioner doser i måneden.

(©NTB)

Flere nyheter: