Menu
Et Boeing 737 MAX 8 fly fra Norwegian ved gaten på Oslo lufthavn i 2019. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Norwegian tror flykjøp vil gi milliardgevinst

Norwegian har inngått en intensjonsavtale med Boeing om kjøp av 50 Boeing 737 MAX 8-fly. Avtalen inkluderer også opsjon om kjøp av ytterligere 30 fly.

Av NTB | 30.05.2022 08:31:03

Økonomi og næringsliv: De 50 flyene planlegges levert i perioden 2025 til 2028, noe som sammenfaller med utløp av eksisterende leasingavtaler og dermed innebærer en begrenset økning av selskapets flyflåte.

Partene har som mål å ferdigstille og signere den endelige avtalen innen utgangen av juni 2022, opplyser selskapet.

Norwegian har slitt med økonomien. Nå vil det eie en betydelig andel av flyene selv. Flykjøpets forhåndsbetalinger skal etter planen finansieres med positiv kontantstrøm fra driften, skriver selskapet i en pressemelding.

Samlet sett anslår Norwegian at avtalen vil gjøre at selskapet kan bokføre en netto gevinst på omtrent 2 milliarder kroner.

– Denne avtalen er en milepæl som åpner for at Norwegian selv vil eie en stor del av flyflåten, sier styreleder Svein Harald Øygard.

Boeing 737 MAX 8 er omtrent 14 prosent mer drivstoffeffektivt enn forrige generasjons fly. Flyene har en turbulent historie. Etter to ulykker der til sammen 346 mennesker døde, ble flyene satt på bakken verden rundt i mars 2019.

Etter en granskning ble det selskapet mente var feilen, fikset, og flyene fikk klarsignal til å gå på vingene igjen i november året etter.

– De overordnede vilkårene i avtalen er attraktive for Norwegian, og de passer godt med vår langsiktige flåtestrategi og ruteprogram, sier konsernsjef Geir Karlsen.

– Avtalen styrker også selskapets egenkapital, med det resultat at Norwegians soliditet forsterkes, sier konsernsjefen.

– Totalkostnadene går ned, og den finansielle robustheten går opp, og dette gjør at vi vil styrke og befeste vår ledende posisjon i Norden. Avtalen fører til at vi kan tilby kundene å reise med svært moderne fly som i økende grad vil kunne benytte bærekraftig flydrivstoff, sier han.

Flyene blir en viktig del av Norwegians plan om å nå forpliktelsene om å redusere utslippene med 45 prosent innen 2030.

Flere nyheter: