Menu
Konsernsjef Jacob Schram i flyselskapet Norwegian var lettet under pressekonferansen etter den ekstraordinære generalforsamlingen mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norwegian-sjefen lettet etter løsning på «finansthrilleren» i selskapet

Det var en tydelig lettet og glad Norwegian-ledelse som møtte pressen etter at selskapets aksjonærer hadde sagt ja til deres redningsplan.

Av NTB | 04.05.2020 13:02:34

Arbeidsliv: – Det er en utrolig lettelse vi føler nå. Samtidig er det en følelse av innestengt jubel. I disse koronatider har man lyst til å hive seg rundt halsen på folk og juble og handshake, men må liksom holde det litt inne, sa konserndirektør Jacob Schram på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Konserndirektøren takket aksjonærer, ansatte, obligasjonseiere, kunder og myndigheter, og han takket for alle støtteerklæringer i en situasjon han kaller «den mest spennende finansthrilleren i norgeshistorien» og et «gigantisk stormvær».

Framover vil Norden være kjernemarkedet til selskapet, men Norwegian nedskalerer langdistanseflygingen med 40 prosent.

Et overveldende flertall av Norwegians aksjonærer stemte ja til ledelsens redningsplan på en ekstraordinær generalforsamling mandag. Målet med redningsplanen til konsernsjef Jacob Schram har vært å få tilgang til et statlig kriselån på 2,7 milliarder kroner.

– Vi må ikke glemme at denne planen forutsetter at vi flyr som i dag fram mot april 2021, altså med sju fly, men hvis etterspørselen kommer tidligere og vi kan slippe opp tidligere, vil vi selvfølgelig, som andre flyselskaper, tilpasse oss det, sa Schram.

– Da så vi ingen annen mulighet enn å prøve å få med oss kreditorene, sa Karlsen.

Norwegian-ledelsen har i ukevis arbeidet intenst med hvordan de skal skaffe nok egenkapital til å kunne utløse det statlige kriselånet.

Et avgjørende ledd i planen har vært å få eierne av obligasjonslån med på at deler av lånene gjøres om til aksjer, noe de lyktes med søndag før aksjonærene godtok redningsplanen mandag.

– Vi har hatt en kryssforhandling med alle disse aktørene, og alle satt og så på hverandre i parallell og ingen ville gi noe mer enn noen andre. Alle syns de gir for mye, også har vi prøvd på dette som vi nå har fått til, sa finansdirektøren.

På spørsmål om på hvem som egentlig har eierkontroll over selskapet framover, svarer styreleder Niels Smedegaard i Norwegian på videolink at styret er komfortabel med strukturen.

– Det blir primært våre leasingselskaper som sitter på den største delen, deretter obligasjonseiere og så øvrige aksjonærer.

– Det som har skjedd nå, er at vi egentlig har fått startlisensen til New Norwegian. Vi er langt bedre rustet nå finansielt, vi er bedre tilpasset og rustet strategisk til å fortsette etter koronakrisen. Men samtidig som vi strekker hendene i været og jubler, så ligger det mye hardt arbeid foran oss. Det er nå vi skal ta det fra strategi til gjennomføring, sa han.

Finansdirektør Geir Karlsen fortalte på pressekonferansen at selskapet ikke klarte å dekke kravene til transje to av betingelsene fra myndighetene og måtte gå direkte på transje tre, som innebærer å ha minimum 8 prosent egenkapitalandel.

Ledelsen i selskapet har forhandlet med 24 leasinghus, 4 utestående obligasjonslån, mange andre kreditorer og 15 til 20 banker som finansierer egne fly, ifølge Karlsen.

(©NTB)

Flere nyheter: