reklame
Menu
Norwegians konsernsjef Jacob Schram under pressekonferansen onsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Norwegian-sjef: – Det finnes ingen garantier

Norwegian har godt håp om å få i havn en konkursbeskyttelse av datterselskapene i Irland. – Men det finnes ingen garantier, innrømmer konsernsjef Jacob Schram.

Av NTB | 18.11.2020 18:53:00

Fritid: – Dette er en kompleks prosess, og mye kan skje. Men vi har god tro på at vi skal komme gjennom dette, sa Schram på en hasteinnkalt pressekonferanse på hovedkontoret på Fornebu onsdag kveld.

Et par timer i forveien ble det kjent at det kriserammede flyselskapet har søkt om konkursbeskyttelse for to av sine datterselskaper i Irland, deriblant Arctic Aviation Assets (AAA) som eier samtlige av selskapets fly.

Avgjørelsen kommer som en følge av den norske regjeringens nei til å gi mer økonomisk støtte til flyselskapet under koronapandemien.

Gjennom en såkalt «examiner», oppnevnt av retten, får selskapet muligheten til å sikre ny kapital og etablere en juridisk bindende gjeldsordning. Prosessen vil gi beskyttelse mot store pengekrav fra kreditorer og andre i en periode der Norwegian forsøker å redde økonomien i selskapet.

– Målet vårt er å finne løsninger i samarbeid med våre interessenter som gjør at vi kommer gjennom dette som et finansielt sterkere og mer robust flyselskap, sier Schram.

Planen er å være klar til å tilby reiser når en koronavaksine er på plass.

– En vaksine er like om hjørnet. Jeg er ganske sikker på at folk er sultefôret på å reise. Det er her vi ønsker å komme ut som et sterkere selskap. For å klare det trenger vi denne beskyttelsen nå, sier Schram.

Han peker på at flere flyselskaper har vært gjennom lignende prosesser tidligere, som Virgin Atlantic og Cityjet.

– Men prosessen er ikke gitt på forhånd. Vi vet ikke hvordan det vil utvikle seg, erkjenner han.

– Vi har passet godt på kassen. Så får vi se hva kapitalbehovet blir når vi kommer ut av denne prosessen. Vi har fullt fokus på restruktureringen for å kunne komme ut i andre enden som et investerbart selskap, sier Karlsen.

Norwegian vil fortsette å fly på det nåværende ruteprogrammet, og aksjen vil bli handlet som normalt på Oslo Børs. Norwegian Reward fortsetter som normalt, slik at medlemmene kan fortsette å opptjene og bruke cashpoints.

Norwegian har tidligere meldt at selskapets flyflåte skal reduseres. Selskapet ser for seg at kortdistanseflygingene vil fortsette omtrent som nå etter vinteren, mens langdistanserutene blir bortimot halvert.

I påvente av kunngjøringen ble all handel av Norwegian-aksjer stanset på Oslo Børs onsdag ettermiddag. Da ble aksjen omsatt for 0,47 kroner. Hittil i år har Norwegian-aksjen falt med 98,74 prosent.

En konkursbeskyttelse vil gi Norwegian et pusterom på opptil fem måneder, som skal brukes til en restrukturering og finansiell overhaling av selskapet.

Finansdirektør Geir Karlsen mener Norwegian har tilstrekkelig likviditet til å komme gjennom denne prosessen. Selskapet har fortsatt rundt 3 milliarder kroner på bok.

(©NTB)

Flere nyheter: