
Norske våpen alt på plass i Ukraina
Norge har besluttet å sende panservernraketter til Ukraina, men annet norskprodusert krigsmateriell er alt i bruk i landet.
Økonomi og næringsliv: Ifølge forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) vil Norge bidra med inntil 2.000 panservernraketter, produsert av norske Nammo, til bruk i Ukrainas forsvar mot russiske invasjonsstyrker.
– Det er våpen som er enkle å ta i bruk og benyttes til å forsvare seg mot angripende pansrede kjøretøy. Forsvaret arbeider nå med å klargjøre og sende materiellet så raskt som mulig, sa Enoksen.
De skulderholdte M72-rakettene har vært produsert på Raufoss siden 1966 og er en av norsk våpenindustris største suksesser. Over 1 million slike våpen er produsert, og de har vært brukt i mange kriger verden over, oftest av amerikanske styrker.
De lette rakettene har også dukket opp i borgerkriger, til tider på begge sider av frontlinjene.
Norge ga i forrige uke Danmark tillatelse til å reeksportere 2.700 norskproduserte M72-raketter til Ukraina, som ifølge Danmarks Radio var kjøpt fra Nammo i 2018.
Ukrainas regjeringshær hadde fra før skulderfyrte MK 153 SMAW-våpen i sitt arsenal, produsert av Nammo i USA og donert av det amerikanske forsvaret, bekrefter Nammo overfor Teknisk Ukeblad.
Også dette avfyrer panserbrytende raketter, produsert på Raufoss, med en effektiv rekkevidde på opptil 500 meter.
M72 regnes til sammenligning for å være effektive på inntil 220 meter.
Nammo har levert store mengder våpen og ammunisjon til en rekke Nato-land og har ingen oversikt over hva som nå sendes videre til Ukraina.
Nederland er blant dem som har kjøpt store mengder fra Nammo, og som nå har lovet å forsyne Ukraina med ammunisjon.
Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) reagerte alt i 1998 mot den norskproduserte ammunisjonen og hevdet etter egne tester at den kan være i strid med folkeretten fordi den eksploderer når den treffer menneskekroppen.
Nammo understreket at ammunisjonstypen, som går under betegnelsen MK-211, forutsettes brukt mot pansrede mål som stridsvogner, fly og helikoptre.
– De som bidrar med våpen til Ukraina, vil stå ansvarlige dersom disse våpnene brukes under Russlands militæroperasjon, het det i en kunngjøring fra russisk UD, gjengitt av nyhetsbyrået Interfax mandag kveld.
Cecilie Hellestveit, som har doktorgrad i krigens folkerett og er tilknyttet Folkerettsinstituttet i Oslo, advarer også og sier at Norge med sin våpenstøtte til Ukraina blir såkalt medkriger og i teorien dermed kan bli angrepet av Russland.
– Hvis man leverer våpen av en offensiv kvalitet, som Norge gjør nå, betyr det at vi blir medkrigere. Det gjør at Russland, under gitte forhold, kan angripe mål i Norge, sier Hellestveit til NRK.
– Det gjør at den vanlige beskyttelsen vi har for norsk suverenitet i Norge, den terskelen er nå mye, mye lavere, fortsetter hun.
Alt før regjeringens beslutning om å gi slike raketter til Ukraina, var norskproduserte våpen i bruk i Ukraina, og flere var på vei.
Hvilket annet norskprodusert krigsmateriell som nå er på vei til Ukraina, er vanskelig å ha oversikt over, medgir Nammos kommunikasjonsrådgiver Thorstein Korsvold til TU.
En av norsk våpenindustris andre suksesshistorier, 12,7 millimeters ammunisjon, benyttes av svært mange land og er omstridt. Ammunisjonen er utviklet til bruk mot pansrede mål, men er også populær blant skarpskyttere som følge av sin lange rekkevidde og store kraft.
Russland har advart land som forsyner Ukraina med våpen og truer med å svare på dette.