Menu
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på en tidligere pressekonferanse. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norske sykehus kan ta imot 550 ukrainske pasienter

Norske sykehus kan foreløpig ta imot rundt 550 ukrainske pasienter, opplyser regjeringen. Norge står også klar til å hente ut pasienter med fly.

Av NTB | 08.03.2022 14:14:47

Økonomi og næringsliv: – Vårt Emergency Medical Team (EMT) står nå på stand by for å raskt kunne bistå dersom det er behov for å støtte lokal helsetjeneste i Ukrainas naboland, opplyser helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding tirsdag.

I en europeisk kartlegging har Norge også meldt inn at norske sykehus foreløpig kan ta imot rundt 550 ukrainske pasienter, inkludert blant annet barn, brannskadde og kreftsyke.

Norge opererer et eget ambulansefly for EUs sivile beredskapsmyndigheter. Dette flyet ble klart for europeiske oppdrag fra 1. mars.

– Vi vet at de humanitære konsekvensene av krigen vil bli svært store, og Norges holdning er klar. Vi skal støtte Ukraina og står beredt til å bidra ytterligere i tiden fremover, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Vi må hjelpe hverandre når krisen rammer. Vi vet at det er en utfordring å gi hjelp til alle som trenger medisinsk behandling, og at den ukrainske helsetjenesten er hardt prøvet. Det er selvsagt at Norge bidrar i denne situasjonen, sier helse- og omsorgsminister Kjerkol.

Det norske bidraget til Ukraina går via EUs ordning for sivil beredskap, UCPM. Allerede i forrige uke kom de første leveransene av medisinsk forbruksmateriell fram til Polen. Dette er 22 såkalte 100-10-enheter, som er kirurgisk materiell tilstrekkelig for å behandle 100 pasienter i 10 dager.

– Vi ser nå på muligheten for å øke dette ytterligere ved behov. Vi har også sagt at vi kan transportere pasienter ut fra nærområdene til Ukraina med fly, sier Kjerkol.

Norge sender nå legemidler til en verdi av om lag 43 millioner kroner for å lette den akutte nødssituasjonen krigen har skapt. Krigen har skapt mangel på alt fra smertestillende til livsnødvendige medisiner som insulin, hjertemedisin og antibiotika.

Flere nyheter: