Menu
Norge har hatt styrker i Afghanistan siden 2002 og vil ifølge Forsvaret være blant de siste til å forlate landet, der volden nå øker. Foto: AP / NTB

Norske styrker blir blant de siste som forlater Afghanistan

Nato har startet tilbaketrekningen fra Afghanistan, men de norske styrkene blir ifølge Forsvaret blant de siste som forlater landet.

Av NTB | 30.04.2021 09:54:40

Politikk: USAs og Natos styrker skal etter planen ha forlatt Afghanistan innen 11. september, og den offisielle tilbaketrekningen har alt startet.

Norge har spesialstyrker og et militært feltsykehus i Kabul, men de rundt 95 som inngår i det norske styrkebidraget, vil være blant de siste som trekkes ut, opplyser Forsvaret.

Både spesialstyrkene og feltsykehuset er stasjonert ved flyplassen i Kabul og har ifølge Forsvaret en viktig rolle når Natos uttrekking starter. Det norske bidraget er derfor blant de siste Nato-bidragene som trekkes ut, ifølge Forsvaret.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener dette viser hvor viktig det norske bidraget er.

Den konkrete tidsplanen for når norske styrker skal trekkes ut, vil ifølge forsvarssjefen bli fastsatt i tett dialog med Nato.

– Vi skal være stolte over det Norge har bidratt med i Afghanistan. Våre soldater stiller med høyt etterspurt kompetanse som gjør en viktig forskjell på bakken, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko, konstaterer samtidig at det har vært en betydelig opptrapping av volden i landet siden årsskiftet.

Ifølge en fersk rapport fra Sopko økte antallet angrep fra Taliban og andre opprørsgrupper med 37 prosent i årets tre første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor.

Afghanske sikkerhetsstyrker har også lidd «vesentlig høyere» tap, går det fram av rapporten.

Statistikk fra FNs kontor i Afghanistan (Unama) viser samtidig at 573 sivile ble drept i angrep og terroraksjoner i årets tre første måneder, mens 1.210 ble såret. Dette er en økning på 29 prosent fra samme periode i fjor.

Norge gjør imidlertid ikke som USA og evakuerer ambassadeansatte.

– Norge planlegger for fortsatt diplomatisk tilstedeværelse i Kabul. Dette vil ivareta vår sterke støtte til utvikling og fredsarbeidet i Afghanistan, sier Halvorsen.

– Sikkerhetsbildet i Kabul er krevende og kan forverres. Utenriksdepartementet og ambassaden følger utviklingen av trusselbildet og sikkerhetssituasjonen tett. Vi har planlagt for, og er beredt til, å iverksette nødvendige tiltak for å ivareta sikkerheten for våre ansatte ved ambassaden, dersom situasjonen skulle tilsi dette, sier han.

– Det viser at vi bidrar med kapasiteter som er viktige, ikke bare for Afghanistan, men også for Nato, sier han på Forsvarets nettsider.

USA er bekymret over utviklingen i Afghanistan og evakuerte denne uka alt ikke-essensielt personell ved sin ambassade i Kabul med henvisning til økte trusler.

Norge ser med stor bekymring på det økende voldsnivået, som særlig rammer sivile afghanere, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet til NTB.

(©NTB)

Flere nyheter: