reklame for Sheiken Bowling
Menu
Forsvaret sender panservernraketter til Ukraina. I dag ble de sendt fra Norge Foto: Torstein Bøe / NTB

Norske raketter på vei for å hjelpe ukrainerne i krigen: – Et relativt enkelt våpen

Norge sendte torsdag 2.000 M72 panservernraketter til Ukraina for å bidra i kampen mot invasjonen. Flyet som fraktet dem, landet i 12-tiden i Polen.

Av NTB | 03.03.2022 10:26:08

Politikk: Rakettene ble i morgentimene møysommelig pakket inn i et Hercules C130 transportfly på Gardermoen. Like før klokken 10 tok det av fra Gardermoen uten problemer.

I 12.15-tiden landet det på Jasionka-flyplassen ved Rzeszow sør i Polen, skriver Teknisk Ukeblad.

Det er rundt 80 kilometer i luftlinje fra grensen til Ukraina og samme sted norsk beskyttelsesmateriell ble sendt til tidligere i uka.

– Det er et panserbekjempelsesvåpen. Du kan si at det er en enkeltmanns våpen mot stridsvogner, sier kommandør Remi Jakobsen fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) til NTB.

– Det er et relativt enkelt våpen å ta i bruk. Det er et forsvar mot stridsvogner og vil kunne ha en effekt der, sier Jakobsen.

Rakettene ble sendt videre til et tredjeland før det deretter skal fraktes til Ukraina, fikk NTB opplyst. Det tredjelandet er altså Polen. Ukrainerne har bedt Vesten om våpen for å kjempe mot det russiske angrepet på landet.

To trucker lastet sakte, men sikkert tettpakkede paller med liggeunderlag, feltrasjoner og panservernraketter om bord i transportflyet.

NTBs reporter på stedet melder at det var usikkerhet knyttet til om den siste pallen ville få plass, men at det viste seg at det var planlagt godt og at den akkurat kom inn slik at flyet ble stappfullt.

Etter en siste sjekk på at propellene fungerte som de skulle, buldret flyet av gårde for takeoff.

Det har vært bred enighet på Stortinget om å endre norsk praksis og sende våpen til Ukraina, mens Rødt og SV har sagt nei til dette.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa da Norge besluttet å tilby våpenstøtte, at det er for å forsvare Ukraina mot det militære angrepet fra Russland.

– Dette er et bidrag for å støtte Ukraina i deres forsvar mot den militære invasjonen. Det er våpen som er enkle å ta i bruk, sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).

Russiske myndigheter har advart land som sender våpen til Ukraina.

Nå skal panservernrakettene fraktes derfra til Ukraina.

Våpnene ble sendt fra den militære delen på Gardermoen flyplass torsdag. Et relativt stort pressekorps hadde møtt opp for å overvære våpenforsendelsen.

Store deler av Europa har valgt å gi ukrainerne våpen. I land som Norge, Sverige og Tyskland markerer det et brudd med årelang tradisjon og lovverk at det sendes våpen til et land som er i krig.

– Vi legger oss dermed på samme linje som nære allierte og de øvrige nordiske landene. Norge har en restriktiv praksis for eksport av forsvarsmateriell, men Ukraina er nå i en ekstraordinær situasjon, sa Støre.

Flere nyheter: