reklame for Utvik Autoservice
Menu
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norske bedrifter eksporterte forsvarsmateriell for 5,6 milliarder i fjor

Norske bedrifter eksporterte våpen og militært utstyr for 4,4 milliarder kroner i fjor. Det er en nedgang på 8 prosent, sammenlignet med året før.

Av NTB | 12.06.2020 13:04:35

Økonomi og næringsliv: Den samlede verdien av eksporten av forsvarsmateriell, samt tjenester og teknologi og flerbruksvarer til militær bruk fra Norge i 2019 var i underkant av 5,6 milliarder kroner, opplyser Utenriksdepartementet (UD) fredag.

– Norge er et av de landene som viser størst åpenhet om eksport av forsvarsmateriell, både når det gjelder innsyn i selve eksporten og praktiseringen av retningslinjene for Utenriksdepartementets behandling av lisenssøknader for forsvarsmateriell. Regjeringen er opptatt av å videreføre denne åpenheten, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

UD opplyser at eksportverdien av flerbruksvarer til militær bruk var 739 millioner, en nedgang på 34 prosent, mens verdien av forsvarsrelaterte tjenester, reparasjoner, produksjonsrettigheter og formidling utgjorde 745 millioner. Det er en økning på 44 prosent.

Samlet var det en nedgang i eksporten av forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk på 11 prosent. Tar man med eksporten av tjenesteytelser, reparasjoner, formidling og overføring av produksjonsrettigheter, var det en nedgang på 6 prosent.

Medlemslandene i Nato, Sverige og Finland er fortsatt de største mottakerne av forsvarsmateriell fra Norge. I fjor lå eksporten av våpen og ammunisjon til Nato-land, Sverige og Finland på cirka 90 prosent av den totale eksporten. Eksporten av annet militært materiell til disse landene utgjorde 87 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: