Menu
Vetle Sjåstad Christiansen gikk Norge inn til seier i stafetten og ble omfavnet av glade lagkamerater. Foto: Heiko Junge / NTB

Norsk stafettfest etter ROC-kollaps: – Fire Lotto-vinnere i dag

Vetle Sjåstad Christiansen sikret norsk gull på OL-stafetten i skiskyting etter en dramatisk avslutning. – En drøm som går i oppfyllelse, sa han.

Av NTB | 15.02.2022 09:26:45

Sport: ROC ledet klart, men sprakk mot slutten. Russiske Eduard Latypov mistet helt kontrollen og kastet vekk en klar ledelse med to strafferunder på siste skyting. Christiansen var sikker som bare det i den varierende vinden, prikket ned alle fem blinker og ledet klart ut fra standplass. Han holdt unna for franske Quentin Fillon Maillet inn til mål.

– Da jeg så Latypov bomme på siste skyting der, for jeg så han hadde fire bom når vi kom inn, så gikk det på en bryter fra defensiv til offensiv, og så gikk vi for gull. At vi klarte det er ikke til å tro. Det var helt rått. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, sa Christiansen til NRK.

– Vetle gjorde det jeg drømte om at han kunne klare. Han er den slags type, men vi visste også at det eneste som kunne gi oss gull var en russisk kollaps, sa en av Norges trenere Siegfried Mazet.

Christiansen kom jublende i mål og ble omfavnet av lagkameratene. Frankrike var slått med 27,4 sekunder.

ROC tok bronsen 45,3 sekunder bak Norge etter å ha hatt seieren i hånden inntil siste skyting.

Inne i målområdet kastet det norske laget seg ut i en liten seiersdans. Det var den femte norske gullmedaljen hittil i skiskyting i lekene i Kina.

– Dette er det råeste vi har sett av Vetle. Vi står i evig gjeld til ham, sa Johannes Thingnes Bø til Discovery.

– Jeg fikk litt panikk og skjønner ikke helt hva som skjer. Det er utrolig kjipt å dra på seg en runde. Det har vel ikke skjedd på en stafett siden juniorkarrieren. Enda en tung dag på jobben, sa Lægreid til Discovery.

Ifølge NRK gråt Lægreid etter at seieren var sikret. Han fryktet at han hadde ødelagt Norges sjanser.

– Det er stort. Jeg har verdens beste lagkamerater, sa han til Discovery etter rennet.

– Det er fire Lotto-vinnere i dag, sa Bø til Discovery.

Thingnes Bø gikk et strålende langrenn og fikk også ned sine ti blinker med bare to ekstraskudd. Dermed hadde Norge 43 sekunder opp til lederlaget ROC ved siste veksling.

– Det var tungt og utfordrende. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle være så mange sekunder bak, sa han om sin etappe.

– Vi gjør en fantastisk stafett og gir aldri opp. Det er marginer som spiller inn. Vetle gjør jobben, sa Thingnes Bø etter dramaet på siste skyting og Christiansens knockout. Norges to siste løpere hadde beste etappetid, og ankermannen traff med alle sine ti skudd.

Det var Norges tredje OL-gull i øvelsen. Det ble norsk seier også i 2002 og 2010. Tarjei Bø var med på triumfen for tolv år siden.

* 2022: Norge

* 2018: Sverige

* 2014: Russland

* 2010: Norge

* 2006: Tyskland

* 2002: Norge.

Startmann Sturla Holm Lægreid måtte gå strafferunde etter stående skyting. Han havnet i store problemer i sin serie, og konkurrentene forsvant fra standplass mens nordmannen slet med blinkene. Han vekslet som nummer sju, 40 sekunder bak teten.

Tarjei Bø slapp unna strafferunde, men tapte tid på sin stående skyting. Han hadde 11. beste etappetid og vekslet med bror Johannes som nummer seks, hele 1.47 minutt etter de russiske lederne.

Dette er vinnerne av de seks siste OL-stafettene:

(©NTB)