Menu
Aleksej Venediktov, sjefredaktøren i Moskvas Ekko, møter pressen etter at radiostasjonen ble tatt av luften av russiske myndigheter denne uken. Foto: AP Photo / NTB

Norsk presse krever at Russland stanser kneblingen av mediene

Kneblingen av frie medier og angrepene mot journalister og uavhengig presse i Russland fordømmes av de norske presseorganisasjonene.

Av NTB | 04.03.2022 15:16:26

Økonomi og næringsliv: Kneblingen av mediene må stoppe, slår de norske presseorganisasjonene fast i en uttalelse om krigen i Ukraina og forholdene Russlands journalister arbeider under.

– Øyenvitneskildringene fra krigsområdene, både dokumentert av og formidlet i de frie mediene, viser hvor viktig det er med uavhengig journalistikk i krigstider, skriver organisasjonene.

De skriver at det i Russland har vært utallige forsøk på å kneble, blokkere og begrense uavhengige medier fra å rapportere om det som skjer i Ukraina og Russland.

Det er utstedt et direktiv til russiske medier om at det vil få konsekvenser hvis de skriver det som omtales som «bevisst falsk informasjon» om krigen, som der kalles militære spesialoperasjoner.

Den russiske nasjonalforsamlingen har vedtatt at de som sprer «falske nyheter» om det russiske militæret, kan straffes med opp til 15 års fengsel.

– Situasjonen er kritisk, skriver de norske presseorganisasjonene.

De norske presseorganisasjonene kanaliserer sin støtte gjennom internasjonale presseorganisasjoner.

Flere nyheter: