Menu
Mats Rosseli Olsen ga alt og scoret ett mål da Norge so Østerrike i ishockey-VM. Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP / NTB

Norsk nøkkelseier over Østerrike i ishockey-VM

Norge tok en viktig seier med 5-3 over Østerrike i ishockey-VM onsdag. Mye tyder dermed på at eliteplassen er sikret også for neste år.

Av NTB | 18.05.2022 18:15:54

Sport: Mats Rosseli Olsen (2), Andreas Martinsen, Martin Røymark og Martin Rønnild sto for de norske scoringene.

– Vi hadde litt mer «kylan» enn i tidligere kamper. Vi gjorde en mye bedre jobb denne gangen, sa VM-debutant Rønnild etter å ha satt inn 5-3-målet med tolv sekunder igjen.

Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker foran kampen, men testet seg under oppvarmingen og ble klarert til spill.

– Jeg hadde litt kjenning fra den forrige kampen, men med bra behandling gikk det, sa han til NTB.

Med tap mot Østerrike ville situasjonen vært en helt annen, og nedrykksspøkelset hadde svevet over det norske laget.

– Fem kontra to poeng er stor forskjell. Det hadde vært krise med tap. Nå er det en mer behagelig situasjon hvor resten av kampene blir ren bonus, sa den norske kapteinen.

Norge håpet å ha den gode avslutningen mot Latvia med seg, men laget fikk en tungt start. Først røk Ken André Olimb på en tvilsom utvisning som førte til at Dominique Heinrich satte 1-0. Så ble det en ny utvisning da Peter Thoresen ba om videostudie av målet (coaches challenge). Nordmennene mente at en østerriker var inne i feltet og var borti Henrik Haukelands snapphanske før pucken gikk i mål. Dommerne mente derimot at scoringen var grei.

I og med at man tapte utfordringen, ble det en ny utvisning. Men Norge slo tilbake i undertall, og Rosseli Olsen gjorde 1-1 på en giftig kontring.

– Jeg er vel på rett plass til rett tid. Deilig at vi klarer å vinne en så viktig kamp. Vi visste det ville bli tøft, og det er deilig med tre poeng etter denne kampen, sa Rosseli Olsen.

De norske spillerne skulle unngå unødvendige utvisninger, men Max Krogdahl var direkte klønete da han upresset sendte pucken over vantet i egen sone. Det betydde utvisning, og Østerrike utnyttet situasjonen til å utligne til 2-2 ved Lukas Haudum.

Røymark passerte 116 spilte landskamper og rykket opp til fjerdeplass på den norske adelskalenderen. Han var våkent framme foran mål og styrte inn 3-2 på et skudd fra Michael Haga.

– Det var vel ikke mitt flotteste mål, men kanskje den viktigste Jeg er virkelig stolt av lagkameratene som taklet presset denne gangen, sa Røymark til NTB.

Østerrikerne derimot reduserte til 3-4 og gjorde at kampen levde helt inn. De tok også ut målvakten mot slutten, men denne gangen hadde de ikke samme flyten som mot Tsjekkia og Martin Rønnild satte 5-3 i åpent mål etter at Kristian Jakobsson hadde snappet pucken.

Mathis Olimb spilte for øvrig sin 115. landskamp og gikk forbi legenden Jim Martinsen på statistikken.

Det norske laget har tapt 0-5 for Finland, slått Storbritannia 4-3 etter straffer og tapt 2-3 for Latvia tidligere i VM. Laget har igjen den sterke trioen Tsjekkia (21/5), Sverige (22/5) og USA (24/5) i gruppespillet.

Østerrike gikk inn i årets elite-VM istedenfor Hviterussland, og nasjonen har så langt overrasket med å holde USA til uavgjort (tap i forlengning) og seier over Tsjekkia på straffer.

For Thoresens menn klarte å snu kampen. Martinsen satte 2-1 etter 55 sekunder i midtperioden. Da var det østerrikerne som protesterte, men dommerne ga Norge medhold og godkjente scoringen.

Norge fikk mulighet til å spille fem mot fire i fem minutter, og i overtallet klarte Rosseli Olsen å øke til 4-2. I den gode norske perioden burde man punktert kampen tidligere.

(©NTB)