Menu
Mats Rosseli Olsen ga alt og scoret ett mål da Norge so Østerrike i ishockey-VM. Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP / NTB

Norsk nøkkelseier i ishockey-VM med 5-3 over Østerrike

Norge tok en viktig seier med 5-3 over Østerrike i ishockey-VM onsdag. Mye tyder dermed på at eliteplassen er sikret også for neste år.

Av NTB | 17.05.2022 17:45:58

Sport: Mats Rosseli Olsen (2), Andreas Martinsen, Martin Røymark og Martin Rønnildsto for scoringene.

Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker foran kampen, men testet seg under oppvarmingen og fikk klarsignal til spill.

Østerrike gikk inn i årets elite-VM istedenfor Hviterussland, og nasjonen har så langt overrasket med å holde USA til uavgjort (tap i forlengning) og seier over Tsjekkia på straffer.

Norge håpet å ha den gode avslutningen mot Latvia med seg, men laget fikk en tungt start. Først røk Ken André Olimb på en tvilsom utvisning som førte til at Dominique Heinrich satte 1-0. Så ble det en ny utvisning da Peter Thoresen ba om videostudie av målet (coaches challenge). Nordmennene mente at en østerriker var inne i feltet og var borti Henrik Haukelands snapphanske før pucken gikk i mål. Dommerne mente derimot at scoringen var grei.

I og med at man tapte utfordringen, ble det en ny utvisning. Men Norge slo tilbake i undertall, og Rosseli Olsen gjorde 1-1 på en giftig kontring.

Så klarte Thoresens menn å snu kampen. Martinsen satte 2-1 etter 55 sekunder i midtperioden. Da var det østerrikerne som protesterte, men dommerne ga Norge medhold og godkjente scoringen.

De norske spillerne skulle unngå unødvendige utvisninger, men Max Krogdahl var direkte klønete da han upresset sendte pucken over vantet i egen sone. Det betydde utvisning, og Østerrike utnyttet situasjonen til å utligne til 2-2 ved Lukas Haudum.

Røymark passerte 116 spilte landskamper og rykket opp til fjerdeplass på den norske adelskalenderen. Han var våkent framme foran mål og styrte inn 3-2 på et skudd fra Michael Haga.

– Litt rotete spill, er min oppsummering. Vi hadde litt flyt på målet mitt, sa Røymark til Viasat.

Norge fikk mulighet til å spille fem mot fire i fem minutter og i overtallet klarte Rosseli Olsen å øke til 4-2.

Rønnild satte 5-3 i åpent mål på tampen.

Mathis Olimb spilte for øvrig sin 115. landskamp og gikk forbi legenden Jim Martinsen på statistikken.

Det norske laget har tapt 0-5 for Finland, slått Storbritannia 4-3 etter straffer og tapt 2-3 for Latvia tidligere i VM. Laget har igjen den sterke trioen Tsjekkia (21/5), Sverige (22/5) og USA (24/5) i gruppespillet.

(©NTB)