Menu
Gyda Westvold Hansen (til h.) i aksjon i fredagens blandede lagkonkurranse i Val di Fiemme. Foto: Elvis Piazzi / AP / NTB

Norsk kombinertseier i historisk lagkonkurranse: – Gyda var lagets stjerne

Norge innfridde som favoritt og vant tidenes første mixedkonkurranse i verdenscupen i kombinert fredag. Gyda Westvold Hansens etappe la grunnlaget.

Av NTB | 07.01.2022 14:23:57

Jørgen Graabak krysset målstreken som norsk ankermann i Val di Fiemme. Norge tok hjem seieren 10,5 sekunder foran Østerrike, mens Tyskland tok den siste pallplassen.

Det norske laget var bakpå etter de to første etappene. Jens Lurås Oftebro fikk det tungt på tampen og sendte Mari Leinan Lund ut 11,1 sekunder bak østerrikerne. Avstanden hadde økt til 34,3 foran Gyda Westvold Hansens langrenn.

Men det var ingen krise. Hansen gikk fort, tettet luka og var i tet inn til siste veksling. Graabak fikk en ledelse på 7,9 sekunder. Trønderveteranen hadde full kontroll og cruiset inn til norsk triumf.

– Det føles alltid bra å vinne. Det var et spennende renn, og Gyda var lagets stjerne. Hun gjorde jobben min lettere, sa Graabak i seiersintervjuet med FIS.

– Jeg er veldig fornøyd med mitt eget løp. Hele laget gjorde en god jobb, la Hansen til.

Det var første gang at kvinner og menn konkurrerte sammen i verdenscupen i kombinert. Øvelsen er inne på VM-programmet neste år.

Men fredag gikk ikke hoppingen hennes helt udramatisk for seg. Hansen gjorde det med åpen binding.

– Det kan være ganske skummelt, sa kombinertekspert Magnus Moan under Viaplays direktesending.

– Det bør helst ikke skje, men det skal litt til for at skiene faller av. Dette det vært litt skumle forhold, kunne det gått «gæli», sa Hansen til NRK.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Vi går ut ifra at det skjede i hoppet. Det er ganske «risky» hvis den (bindingen) faller av. Vi var litt redde da vi så bildene.

Lund og Graabak landet på henholdsvis 95 og 92,5 meter i Val di Fiemme-bakken. Norge startet langrennet tre sekunder foran Østerrike.

I helgen er det individuelle renn for begge kjønn i Italia. Herrene skal konkurrere både lørdag og søndag.

Tidligere fredag gjorde Oftebro det lengste svevet på 101 meter. Ikke uventet hoppet Hansen best (98,5 meter) av samtlige kvinner i rennet. Den regjerende verdensmesteren har i vinter vunnet fem av fem verdenscuprenn individuelt.

Kombinertlandslagets sportssjef Ivan Stuan hadde ingen god forklaring på hvorfor utstyret ikke satt som det skulle.

(©NTB)

Flere nyheter: