reklame for Sheiken Bowling
Menu
Clas Brede Bråthen bekrefter at norsk hoppsport innfører helseattest. Foto: Javad Parsa / NTB

Norsk hoppsport snur – innfører helseattest

Norske hoppere må framover ha en godkjent helseattest for å kunne konkurrere internasjonalt. Ordningen ligner på den langrenn og kombinert har hatt lenge.

Av NTB | 08.11.2022 19:41:17

Sport: Nyheten ble sluppet av norsk hoppsports landslagssjef Clas Brede Bråthen under Dagsnytt 18 tirsdag kveld. Innføringen skjer etter at NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt i helgen kritiserte hoppleiren for ikke å kreve helseattest for landslagsutøverne.

– Basert på rådgivning fra Saltvedt og andre så besluttet vi i går å innføre helseattest fordi det var viktig for omdømmet vårt. Så da gjør vi det. Vi tenker vi skal lytte til folk som kan ting rundt omdømmet. Det betyr i praksis ingen verdens ting, sa Bråthen i sendingen.

– Det viktigste her er å sørge for at idretten blir sunnere, la han til.

Langrenn og kombinert er blant skidisiplinene i Norge som lenge har hatt krav om helseattest for å konkurrere internasjonalt, men hoppsporten har ikke hatt en slik ordning. Saltvedt stusset på dette i en kommentar som ble skrevet i anledning Maren Lundbys comeback i verdenscupen.

Hun hadde vært borte fra sporten i nesten to år på grunn av vektutfordringer. Lundby reagerte på Saltvedts uttalelser og mente at hopperne hadde en god nok oppfølging med fagavdelingen på Olympiatoppen.

Nå erkjenner Bråthen at det kanskje må på plass et nytt regelverket knyttet til vekt.

– Vi føler at vi har alle verktøyene for å kunne følge det veldig godt opp. Samtidig har hoppsporten utviklet seg veldig mye siden 2004. Utøverne er blitt bedre, og de klarer å gå ned i vekt, hoppe med kortere ski og hoppe lenger. Derfor må vi nå se på et regelverk som kanskje gjør det mindre hensiktsmessig å presse den vekta ned, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: